Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик смениха караула, избират съветник №1 на поправителен

| обновено на 16.11.23 в 17:02
17
Снимка: pzdnes.com

Без избор на председател приключи първото заседание на новия общински съвет в Пазарджик. Първоначално бяха предложени четирима канидати за председатели - Таня Колчакова- Янева от групата на ПП-ДБ, Найден Шопов от ГЕРБ, Благо Солов от "Заедно за силна община" и досегашния кмет Тодор Попов от "Новото време". Последните двама обаче си направиха самоотвод. 

Гласуването за кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ приключи с 19 гласа за  Шопов, 16 за Колчакова- Янева  - 6 невалидни бюлетини. За да бъде избран председател трябва да има 21 гласа и затова утре отново ще продължи процедурата по избор.  

По- рано на церемонията в залата на местния парламент клетва положиха новият кмет на Пазарджик  Петър Куленски, кметовете на кметства от общината и новите 41 съветници. Тържествен водосвет отслужи Знеполския епископ Арсений.

Заседанието бе  свикано от областния управител Валентина Кайтазова и ръководено от най-възрастния съветник - 84-годишния адвокат Хари Хараламбиев. В началото той се обърна към новото управление на общината с цитати от романите на Ерих Мария Ремарк и Джан Керуак.  След встъпителните думи председателят на Общинска избирателна комисия в Пазарджик Антоний Върбев изчете решението за избор на кмет на община, кметове на кметва  и  общински съветници, а всички заедно положиха клетва. 

Последва и предаването на символите на властта – огрълицата и ключа на община Пазарджик. Бившият вече кмет Тодор Попов се обърна към своя наследник като отбеляза някаои от важните уроци по време на своите четири поредни мандата, а от своя страна Петър Куленски заяви, че е здраво стъпил на земята и отбеляза още в началото на своя първи мандат управленските си приоритети. 

Снимки: Областна администрация Пазарджик 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кола прегази възрастна жена на кръстовище в Сопот

Възрастна жена е починала след пътно произшествие в Сопот. Сигналът е получен в полицията към 11.30 ч. - на кръстовище в града движещ се на заден ход лек автомобил "Сузуки" блъснал 78-годишна пешеходка.  Пострадалата е транспортирана в пловдивска болница, от където по-късно  е издъхнала.  Колата управлявал мъж на 56 години. Пробите му..

публикувано на 04.06.24 в 16:40

По- скъп ток и по- евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%, като за киловатчас ще се плащат 13 стотинки, а за дневната – 22 стотинки.  За сравнение в Западна България токът поскъпва с 2,74%, а в..

публикувано на 04.06.24 в 15:07

Изправят пред съда мъж, запалил дома на съседката си в Белозем

Прокуратурата привлече 48-годишен мъж като обвиняем за умишлен палеж в Белозем.   Пожарът е избухнал вечерта на 31 май  т.г. в къща в селото. Преди избухването на огъня мъжът заплашил собственичката, че ще й запали имота.  Заплахата е отправена след битов съседски спор.   Пожарът на къщата е тръгнал от покрива, а при огледа след потушаването му..

публикувано на 04.06.24 в 14:04

Проверяват пловдивскитe автобуси за неработещи климатици

Масови проверки на автобусите в градския транспорт за неизправни климатици се извършват в момента в Пловдив. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.  Според него жалбите от граждани на телефона за сигнали в предприятието са много от началото на жегите, а необорудваните с климатици..

обновено на 04.06.24 в 13:43

РИОСВ спря незаконни изкопни работи на Младежкия хълм

След сигнал на граждани РИОСВ Пловдив спря изкопни дейности на Младежкия хълм. Проверката на екоинсепкцията е установила, че на улица „Велбъжд“, срещу новопостроена жилищна кооперация на № 4, на място, попадащо в обхвата на природната забележителност, действително са извършени изкопни дейности. Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена..

обновено на 04.06.24 в 13:42