Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Писателят Николай Пеев за фантастиката и фантастичното

| Интервю


 Николай Пеев е роден в Пловдив По професия е адвокат към Адвокатска колегия – Пловдив.Има богат професионален опит в сферите на енергетиката, администрацията, съдебното изпълнение, а в практиката си към момента се е фокусирал в сферите на недвижимите имоти и финансите.
Харесва фантастиката във всичките ѝ проявления и това му дава творчески импулс за писане. Завършва дебютната си книга „Денят на инвикта“ на 25г. (2013г.), но я издава едва през 2016г. „Денят на инвикта“ има номинация за „Любима книга на България“ в категория „Фантастика“ за 2016г. През 2017 г. „Денят на инвикта“ е преведена и се разпространява в цял свят. Вторият му роман „Интервюто“ (2018 г.), е доста по-мрачен и съвременен трилър, който през 2023 г. на няколко пъти оглавява класациите на „Сторител“ за най-слушана аудиокнига в този жанр. Третата му книга „Седем писатели в Космоса“ е фантастичен трилър, с елементи на хорър, който печели българската номинация „Еврокон“ 2022 г., заедно с автора, като представят страната ни на събитието.
Тази година (2023г.) бе гост, заедно със световноизвестни имена като Питър Уотс, Франческо Версо, Алекс Шварцман на най-голямото събитие за фантастика в страната – „Булгакон 2023“, което се проведе в Пловдив.
Чуйте интервюто с Николай Пеев в звуковия файл!

БНР подкасти:

Още от категорията

Концерт с кауза

На концерт с кауза Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят  пловдивчани - почитатели на хоровото изкуство в Дома на културата „Борис Христов“.  Матинето е с благотворителна цел за събиране на средства за реставрация и ремонт  на 100-годишната сграда на дружеството, която се намира на едноименната улицав центъра на..

обновено на 10.12.23 в 14:54

В "Срещите" отново търсим отговорите за нас самите

Защо сме такива?  Философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и докторът по богословие Петър Граматиков търсят отговора в подмолите на историята.  Бъдете с Радио Пловдив.

обновено на 08.12.23 в 19:35

"Италианското Рождество" грее в Културен център "Спиритус"

Изобразяването на сцената на Рождество стои в основата на католическата коледна традиция и в Италия тя достига своя художествен връх. Построяването й може да се ограничи и до съвсем скромни домашни размери и форми, обикновено в класическа, но и в по-модерна стилизация, но и да стигне до пресъздаване на сцената на Рождество в пълните й библейски..

публикувано на 08.12.23 в 17:57

Наталия Йорданова с изложба в Пловдив

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991г. в София, България, която работи между Амстердам и София. В своята практика тя създава инсталации, които са ориентирани към контекста, като използва различни техники. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация,..

публикувано на 08.12.23 в 16:35

Вижте кой ще спори за поетичната награда "Иван Николов"

Шест поетични книги са селектирани в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2023 г. Журито - Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов направи избора се от 63 предложени книги от общо 24 издателства.  До финалната права достигат книгата на Ани Илков, „До края на смъртта“, „Кучето на..

публикувано на 08.12.23 в 14:33