Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ „Христо Г. Данов“ приключи проекта „Подкрепа за успех“

| обновено на 23.11.23 в 10:14

Средно училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив приключи успешно работата си по проект „Подкрепа за успех“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в периода 2019-2022 година. Основната му цел е намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. В проекта са участвали над 1800 училища, а сред тях е и пловдивското училище.

С реализацията на проекта „Подкрепа за успех“ в Средно училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив е подпомогнат равният достъп до качествено образование и по-пълното обхващане на над 150 ученици чрез дейности за преодоляване на затрудненията в обучението и пропуски. Училището е финансирано с малко над 70 000 лева, а проектът е дошъл в подходящия момент за да се преодолеят дефицитите на учениците след онлайн обучението по време на пандемията, заяви директорката на учебното заведение Гергана Аврамова.


„Този проект беше един от първите големи проекти, който осигуряваше много възможности за интегриране на децата и осигуряване на техния най-добър интерес. За първи път тогава усетих някаква подкрепа и в областта на работата на учителите, защото една от основните дейности беше разработване на инструментариум за идентифициране на потребностите на учениците, оттам и възможностите те да бъдат подкрепени, както тези, които имат дефицити, така и тези, които имат определени интереси, заложби и таланти в различни в различни области. Успяхме да осигурим подкрепа на всички деца, които имаха нужда от такава. Важното на този проект е, че се появи в точното време – във връзка с голямата криза с ковид и с преодоляване на дефицитите, които бяха невъзможни за избягване в този момент“, категорична е Гергана Аврамова.

По проект „Подкрепа за успех“ в Средно училище „Христо Г. Данов“ акцент е бил поставен върху учениците в ключовите за завършване на образователен етап класове – 7, 10 и 12 клас.

„Идеята беше за подготовка за добро справяне с предстоящите изпити, запознаване с техния формат, особеностите на провеждането и съдържанието им. И в тази област работеха много групи. В този период нямахме ученици, които да не са успели да преодолеят държавните зрелостни изпити. Подкрепата, която са получили, е била навременна и адекватна за техните нужди“, коментира Гергана Аврамова.

Основно областите, в които са работили учениците по този проект, са били по предметите български и математика. Също с голям интерес са посещавани и заниманията по природни науки, а групите по спорт.

Реализацията на проекта бележи и своята устойчивост, тъй като разработеният инструментариум за идентифициране на потребностите на учениците, се прилага и сега в училището.

Психологът на учебното заведение Мария Петрова, която също е работила по проект „Подкрепа за успех“ отчита изключителните ползи, които е имал той върху учениците.

„Проектите повлияват много положително върху децата, тъй като освен, че съдействат за преодоляване на дефицити в образователния процес, те им помагат да общуват в една малко по-различна среда и да изграждат взаимоотношения. Тъй като след ковид, а и заради навлизането на технологиите, общуването стана доста по-затруднено. А тези проекти дават възможност за директно общуване, което влияе положително върху развитието на децата изобщо.“, каза Мария  Петрова.

Психоложката е категорична, че с този проект е постигнато комплексно въздействие. От една страна – той е съдействал за преодоляване на дефицитите на учениците. От друга, установяване на дефицитите, са довели до работа за преодоляване и на проблемно поведение.

Средно училище „Христо Г. Данов“ ще работи и по проект „Успех за теб“ по новата програма „Образование“ 2021-2027, финансирана от Европейския социален фонд плюс с над 150 милиона лева. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57