Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стария Пловдив:

Започва 15-ото "Дефиле на младото вино"

Заради откриването на фестивала за час се ограничава движението в Стария Пловдив

15-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ ще се проведе от 24 до 26 ноември в Стария Пловдив. Във форума ще участват 50 винопроизводители и 17 производители на храни от цялата страна.

Дегустациите на вино от реколта 2023-та ще се осъществяват в 19 локации в Стария град – възрожденски къщи, ресторанти, музеи и галерии. Сред тях са обновените къщи „Стамболян“, „Павлити“ и „Нишанян“.

Фестивалната програма започва с Дионисиево шествие от площад „Стефан Стамболов“ до ул. „Съборна“ в Стария град до бариерата, където официално ще се открие форума. В ролята на бога на виното Дионис ще се въплъти актьор от Пловдивската опера, чието име засега се пази в тайна. Дефилето ще водят танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

На откриването ще бъде отворена първата бъчва с вино от новата реколта, като тази година томболата отреди това де е Винарската изба „Козя грамада“, която се намира край хисарското село Мътеница.

Винолюбителите ще могат да опитат над 300 вида вина – бели, червени и розе, както и десетки деликатеси. 5-членна комисия от Университета по хранителни технологии ще определи победителите сред винопроизводителите в различните категории. Първенецът ще бъде отличен със статуетка „Златен Дионис“.

В съпътстващата програма на феста са „Игрите и виното за необвързани“, както и концерт на „Бистришките баби и внучки“, които ще изнесат концерт в събота от 13 часа в къща „Иван Черноземки“.

Миналата година 3-дневният фестивал „Дефиле на младото вино“  е имал 25 000 посетители – сочат данните за предишното издание. Това прави проявата истинско туристическо събитие, което се радва на интерес както на пловдивчани, така и на гостите на града.

Движението, престоят и паркирането на автомобили по ул. „Съборна“ при кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град се ограничават на 24 ноември (петък) от 13:30 до 14:30 часа, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”.

Причина за временната организация е официалното откриване на 15-ото издание на „Дефиле на младото вино”. 

Подробности, както и програмата на 3-дневния есенен фестивал, са публикувани в сайта на общината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

публикувано на 26.06.24 в 10:53

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23

Всички коловози на Централна гара ще бъдат обновени

П родължава ремонтът на Централната гара в Пловдив. Сега влаковете се движат по гаровите коловози от 5-ти, частично,  до 8-ми включително,  както и по челните коловози – от 1-ви до 4-ти. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на пловдивското „Управление на влаковото движение и гарова дейност“ към Национална компания „Железопътна..

публикувано на 26.06.24 в 08:47

Предиобед слънчево, следобед - дъжд и гръмотевици

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки, съобщават от НИМХ.  В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 26.06.24 в 08:36

Продължава делото "Дебора"

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, пребил и обезобразил ученичката тогава Дебора Михайлова от Стара Загора.  "Очаквам справедлива, но тежка присъда", заяви самата Дебора.  Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите.  Обвиненията..

публикувано на 26.06.24 в 07:55