Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивска област е в готовност да посрещне зимата

При сериозно влошаване на обстановката, ще бъде свикан Областният кризисен щаб, заяви областният управител

| обновено на 25.11.23 в 13:09

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

През нощта валежите от дъжд ще обхват страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°.

В събота валежите ще продължат, на много места ще са значителни по количество. След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания.

Със силен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър; там по-късно през деня ще има и гръмотевична дейност.

През нощта срещу неделя валежи ще продължат, ще са значителни, като и в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка по Черноморието значително ще се усложни.

Над планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 1°.

В неделя ще остане много ветровито. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, едва привечер - и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. От югозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време, в много райони с отрицателни минимални температури и максимални около нулата.

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° - минус 10°, а дневните ще са между минус 1 и 4, в югоизточните райони до 5°-6°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава.

Предвид очакваното влошаване на времето през уикенда областният управител Илия Зюмбилев увери, че  е осигурено почистването на републиканската и общинската пътна мрежа. Това стана след среща с ръководителите на Областно пътно управление, ОД на МВР-Пловдив, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и сектор „Пътна полиция“ и на Командването сили за специални операции. 

Областно пътно управление гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили“, заяви директорът на ОПУ-Пловдив инж. Петър Попов. 

Той допълни, че на пътноподдържащите фирми е разпоредено да предприемат своевременно действия по монтиране на снегозащитни съоръжения на определените от ОПУ – Пловдив места, както и  да базират  специализирана техника за изтегляне на тежкотоварни автомобили в райони на планинските проходи.

„При настъпване на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка е предвидено въвеждане на временна организация на движението, определяне на възможните места за спиране или пренасочване на движението, поставянето на необходимата пътна сигнализация, както и схемите за временна организация на движението по определените обходни маршрути“, обясни началникът на сектор  „Пътна полиция” Красимир Нешев.

Общините имат създадена организация за почистване на вътрешната улична мрежа и общинските пътища, става ясно от писмените им доклади до областния управител. Те разполагат с необходимата техника  за снегопочистване и извличане на закъсали товарни автомобили, както и гарантират, че имат необходимите материали за обработка на пътната настилка и пешеходните участъци.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

„В случай на необходимост, ще бъде осигурена допълнителна помощ от Министерството на отбраната. Ако има сериозно влошаване на зимната обстановка, с моя заповед ще бъде свикан и Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, но на този етап не са необходими извънредни мерки“, подчерта областният управител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28