Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивска област е в готовност да посрещне зимата

При сериозно влошаване на обстановката, ще бъде свикан Областният кризисен щаб, заяви областният управител

| обновено на 25.11.23 в 13:09

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

През нощта валежите от дъжд ще обхват страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°.

В събота валежите ще продължат, на много места ще са значителни по количество. След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания.

Със силен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър; там по-късно през деня ще има и гръмотевична дейност.

През нощта срещу неделя валежи ще продължат, ще са значителни, като и в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка по Черноморието значително ще се усложни.

Над планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 1°.

В неделя ще остане много ветровито. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, едва привечер - и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. От югозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време, в много райони с отрицателни минимални температури и максимални около нулата.

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° - минус 10°, а дневните ще са между минус 1 и 4, в югоизточните райони до 5°-6°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава.

Предвид очакваното влошаване на времето през уикенда областният управител Илия Зюмбилев увери, че  е осигурено почистването на републиканската и общинската пътна мрежа. Това стана след среща с ръководителите на Областно пътно управление, ОД на МВР-Пловдив, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и сектор „Пътна полиция“ и на Командването сили за специални операции. 

Областно пътно управление гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили“, заяви директорът на ОПУ-Пловдив инж. Петър Попов. 

Той допълни, че на пътноподдържащите фирми е разпоредено да предприемат своевременно действия по монтиране на снегозащитни съоръжения на определените от ОПУ – Пловдив места, както и  да базират  специализирана техника за изтегляне на тежкотоварни автомобили в райони на планинските проходи.

„При настъпване на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка е предвидено въвеждане на временна организация на движението, определяне на възможните места за спиране или пренасочване на движението, поставянето на необходимата пътна сигнализация, както и схемите за временна организация на движението по определените обходни маршрути“, обясни началникът на сектор  „Пътна полиция” Красимир Нешев.

Общините имат създадена организация за почистване на вътрешната улична мрежа и общинските пътища, става ясно от писмените им доклади до областния управител. Те разполагат с необходимата техника  за снегопочистване и извличане на закъсали товарни автомобили, както и гарантират, че имат необходимите материали за обработка на пътната настилка и пешеходните участъци.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

„В случай на необходимост, ще бъде осигурена допълнителна помощ от Министерството на отбраната. Ако има сериозно влошаване на зимната обстановка, с моя заповед ще бъде свикан и Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, но на този етап не са необходими извънредни мерки“, подчерта областният управител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Двама загинали и двама тежко ранени на бул. "Руски"

Двама души загинаха в тежък пътен инцидент в Пловдив тази нощ, други двама са в тежко състояние в болница. Около 3.30 ч. на бул. „Руски“, в близост до кръстовището с бул. 6-ти септември“, джип "Рейндж Ровър", който идвал от Централна гара, навлязъл в разделителната ивица между двете ленти и се блъснал последователно в няколко чинара.  От удара..

обновено на 13.05.24 в 08:30

Част от бул. "Освобождение" затворена от днес

Временна организация, но без спиране на движението, се въвежда по пловдивския бул. „Освобождение“ от днес.  До 20 юни се предвижда да бъде затворена крайната дясна  лента в  северното платно на булеварда от бул. „Княз Борис I“ до ул. „Недялка Шилева“.  Движението ще се осъществява в другите две ленти. Причината са строително-монтажни работи по..

публикувано на 13.05.24 в 08:06

Информационна кампания по директни плащания в Пловдив и Пазарджик

Заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов ще открие информационната кампания по директни плащания в Пловдив. Срещата ще се проведе в Конгресния център на  Международен панаир Пловдив.  Следобед Иван Капитанов ще проведе информационна среща със земеделски производители и в Пазарджик. По време на срещите експертите ще представят..

обновено на 13.05.24 в 07:14

Екоактивисти подготвят петиция за чистотата на въздуха

Гражданското обединение “Дишай България” и Екологично сдружение „За Земята“ подготвят национална петиция за прозрачност за състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха. В Пловдив активисти на двете организации ще се срещнат и ще разговарят с граждани на ул. „Княз Александър Батемберг“, срещу стълбите..

обновено на 13.05.24 в 07:14

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

обновено на 13.05.24 в 07:13