Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината е най-доброто средство за предпазване от грип

Грипът вече е в България. Как да се предпазим и как ще протече в Пловдив безплатната ваксинация на възрастните хора срещу пневмонии? Темите коментира в програма "Точно днес"  доктор Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града.

Той съобщи, че в момента острите респираторни заболявания са на обичайни нива като за всяка есен и все още не са епидемичните нива, които се наблюдават в края на януари и февруари. Относно кампанията за ваксинация на възрастните срещу пневмония д-р Сотиров припомни, че тя ще стартира от 2 януари. Ще бъдат имунизирани хората на 60 и над 65 години и които имат хронични заболявания. Ваксининте, които са осигурени за цялата страна са около 72 хиляди дози. 

"Препоръката на МЗ е като за първи избор, които да бъдат имунизирани, е да са  възрастни хора с висок риск Това са възрастни хора с хронични белодробни заболявания и хронични сърдечни заболявания. Ваксината се прави еднократно. Имунитетът, който се създава е дълъг и е срещу бактериални пневмонии. Ваксините може да се поставят целогодишно", обясни д-р Сотиров.

По думите му фирмата, която доставя ваксините трябва да ги достави до кабинета на лекаря. Той препоръча пациентите да държат връзка с личните си лекари, за да бъдат уведомени, когато се получат ваксините.

Според д-р Сотиров тази година има повишен интерес към имунизацията срещу грип, а тази година е удължен срока за имунизация като са осигурени допълнителни дози.

Специалистът припомни, че най-добрия начин за предпазване е именно ваксинацията.

"Тази година имаме щастие да разполагаме вече с ваксина за деца от 2 години до 18 години, която не се боцка, а с впръсква в нослето. Не е късно за имунизиране. Срокът по национлната пргорма се удължи до края на декември. Препоръката е да се имунизира дори и по време на епидемия. Има и два вида от други ваксини за възрастни, както и за малки деца. Особеното за малките деца е, че трябва да се поставят две дози през 28 дена. За възрастните е една доза. Има все още ваксини по аптеките. Препоръката ми е хората да побързат и да се имунизират срещу грип", каза д-р Сотиров.

Той допълни, че другите начини са предпазване са редовно проветряване на помещенията, носенето на  маски от хората с повишен риск, и от тези, които имат симптоми или чувстват неразположение. Основното обаче остава ваксинацията.

По думите му постепнно през следващите месеци ще има ръст на заболелите, но за пловдивска област обичайно това става през втората половина на януари. 

Интервюто с д-р Сотиров е в прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е  годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността относно общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11