Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобите за скоростта по пътя дано не са пиар на кабинета

Вървим нагоре с броя загинали и ранени, стигаме до нивата от 2019 г.

Диана Русинова
Снимка: БГНЕС

Говорим за камерите на тол системата, които ще налагат и глоби за скорост.  Много шум за нищо или реална борба за намаляване на черната статистика  по пътищата ще се окаже нововъведението питаме Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Русинова  подчерта, че като гражданин тя смята, че със сигурност трябва да има по-стриктни правила за тези, които превишават скоростта за движение по пътищата. Като експерт обаче Русинова отбеляза, че трябва да се търси статистика от преди време, защото тази система за средната скорост вече е тествана у нас, на тунела на автомагистрала "Струма, но беше спряна.

"Там имаше много нарушители, но малко глобени, защото МВР не смогна да обработи всички глоби тогава", припомни Диана Русенова. По думите й рисковете за тол системата са в това, че МВР няма достатъчно ресурс за обработка на снимките. 

Експертът подчерта, че има много въпроси за новите мерки, които държавата иска да наложи. 

"Какво ще правим с чуждестранните камиони и коли през АМ "Тракия", за които не е ясно как ще им събираме глобите, защото те предизвикват много тежки катастрофи", попита Русинова. Според нея е важно да се отбележи каква ще е цената на софтуера за камерите на тол системата, защото се говори, че тя ще бъде на частна фирма. 

"Най-ефективното замерване на скоростта е в Турция, ако говорим за съседните държави", допълни още Русинова. По думите й продължава да не се прави нищо в посока, да се работи повече с агресивни водачи на МПС. "Шокиращи са кадрите с деца водачи на автомобили, които разпространихме в социалните мрежи", поясни още Диана Русинова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50