Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губим в дългосрочен план при продажба на държавна земя

Снимка: Антония Лазарова

Страната ни би загубила в дългосрочен план от продажба на държавна земя. Това коментира Живко Живков, новият изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, по повод идеята да бъдат вкарани 340 млн. лв. в бюджета като се продаде ⅕ от Държавния поземлен фонд.

За нея стана ясно от изказване на земеделския министър Кирил Вътев и на председателя на комисията по земеделие в НС Десислава Танева. Късно снощи пък финансовият министър отрече намеренията и увери, че държавата няма да продава държавни земи без широко обществено обсъждане.

Живко Живков подчерта, че земеделските земи, които са собственост на страната ни, са национално богатство, капитал, актив и стратегически ресурс. Добави, че времето ще покаже дали това е било просто опипване на почвата и призова министърът на земеделието да покаже реално как се управлява този държавен поземлен фонд и колко нелогична би била продажбата му.

„Продажба би се явила едно бързо и късо решение за попълване на бюджета за няколко години напред, но не и за бъдещето на държавата в следващите десетилетия.

Ако държавата печели 90 млн. лв. от рентата на тези земи, това означава, че за 3-4 години тези 360 млн. лв., който биха влезли в бюджета при продажбата им, ще бъдат изравнени и всяка една година без тази земя ще е загуба за държавата“, каза Живков.

Той добави, че тези земеделски площи са и инструмент за подкрепа на уязвими сектори.

Новото ръководство на АЗПБ се обяви за нов подход в работата на организацията със земеделските производители. Планират се повече активности на терен, разширяване на периметъра на асоциацията към по-голям кръг земеделски стопани в повече райони на страната и прехвърляне "на щафетата" към младото поколение в земеделието.

Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19