Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Апокалипсиса" в Кукления театър

| обновено на 30.11.23 в 06:44

Най-новата постановка на Пловдивския Куклен театър е „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, чиято премиера е на 30 ноември и 1 декември.

Паметливи любители на Мелпомена ще се сетят, че тази пиеса на Георги Господинов вече е поставяна пред 13 години от Маргарита Младенова с Малък градски театър „Зад канала“. Сега нов прочит на тази драма прави режисьорът Лео Капон с трупата на Пловдивския куклен театър.

На колажен принцип Георги Господинов разказва истории за това как минаха 90-те и как влязохме в новото хилядолетие с по един микроапокалипсис в аванс.

Истории, сенки и гласове, които се навързват, допират, понякога през отделна фраза, за да дадат силуета на едно тяло, ранимо, неразказано, направено от самота.

Според режисьора Лео Капон това е времето, в което е живял и иска да разкаже за него на младите хора – на първо място актьорите от трупата на Кукления театър.

Пиесата е за едно време, в което съм живял и ми се прииска да разкажа за него на тези млади хора, за да направят по-точна преценка за това какво се случва и от какво имаме нужда. Това, което мен ме вълнува, е, че можем да разкажем историите си единствено скрити зад някаква маска“ – споделя Лео Капон.

Младият актьор Велизар Евтимов отговаря на въпроса дали времето, за което му разказва Лео Капон – началото на прехода, му харесва:

То става малко по слухове на очевидци. Става едно търсене от наша страна, защото Лео ни представя едни факти и данни, но и ти сам разпитваш баби, дядовци, майки, бащи... На мен не ми е било ясно как сте се редили на опашки за хляб и мляко, примерно. Хем е трудно, но хем и приятно да видиш един нов начин на живот, който не ти е бил ясен“.

Актрисата Елин Стоянова разсъждава върху въпроса за личния апокалипсис и за това как си го представя от името на своето поколение – младежи, раждани през 90-те.

„Всъщност апокалипсисът е нещо много хубаво за мен, точно от гледна точка на това Откровение, за което Лео говори. Любимата ми реплика от пиесата е: „Апокалипсисът е много лично нещо!“.

Премиерата на „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ е на 30 ноември от 19 ч., като на следващия ден – 1 декември също ще има представление.


Галерия

Още от категорията

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22

Тази събота в "Срещи" разговор с журналиста Росен Тахов

Тази събота в предаването "СРЕЩИ" Людмила Сугарева разговаря с Росен Тахов по  книгата му "Легенди и истини в българската история". Един разговор  за нас българите.  На какво вярваме повече - на легендите или на истините? Слушайте, разговорът е любопитен.

публикувано на 23.02.24 в 10:18

Отварят за посещения и сграда "Ирини" от 18 април 2024 г.

С директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева каним децата и родителите на традиционните работилници за мартеници в Стария град, които ще се проведат тази събота и неделя. Входът е свободен. Работилничките ще се провеждат в къща Стамболян и в къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. "Съборна". Говорим и за Епископската базилика, която попада..

публикувано на 23.02.24 в 09:38

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19