Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разчистват Пловдив от падналите дървета и клони до края на седмицата

До края на седмицата всички паднали дървета и клони в града ще бъдат отстранени. Шестте бригади на общинско предприятие „Паркове и градини“ не са спирали да работят от събота. Това увери заместник-кметът на Пловдив по екология и здравеопазване Иван Стоянов. От нова година предстои всички дървета в града да бъдат обследвани с томограф, за да се установи кои от тях трябва да бъдат санирани.

Районните кметове и еколозите в администрациите още в неделната вечер са направили списъци с всички проблемни места и те са предадени на Общинско предприятие „Градини и паркове“, които работят по тях.

След премахването на клоните ще се предприеме и по-масово почистване на града, в зависимост от температурите, които се надявам да са положителни. Може да се направи и едно миене, за да се изчисти цялата мръсотия след снега и падналите дървета, заяви Стоянов.

Със специален томограф, който е наличен в дирекция „Екология“ ще се предприеме обследване на всички дървета в Пловдив, за да се установи кои от тях са изгнили отвътре и да се направи санитарна резитба.

„Искаме фитосанитарната експертиза да е малко по-обстойна. И да направим компенсаторно залесяване на видовете, които трябва да премахнем. Сега трябва да направим повторно засаждане на всички чинари, които се изпочупиха по булевард „Санкт Петербург“. От 72 чинара, 34 са счупени“, обясни Иван Стоянов.

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

5 автомобила се удариха на АМ "Тракия" край Пловдив

Възстановено е движението по автомагистрала "Тракия" в района на село Труд в посока Бургас. Около 15,30 часа в ерижна катастрофа с пет автомобила в изпреварващата лента затрудни трафика в района на 127-ми километър.  Пострадали при удара няма. За около час  два екипа на Пътна полиция регулираха движението в едната лента.

обновено на 23.02.24 в 17:17

Протест и контрапротест на паметника "Альоша"

Протест и контрапротест пред паметника на Альоша се проведоха тази вечер в Пловдив. Близо 100 души настояха за демонтаж на паметника като организатор на този протест бе гражданската инициатива  "Искаме български паметник". Поводът за акцията бе датата 23 февруари, Денят на Червената армия, който се е чествал в миналото и у нас...

публикувано на 23.02.24 в 17:15

Нов протест срещу паметника на Альоша в Пловдив

Днес от 17 часа пред паметника на Альоша в Пловдив ще се проведе протест с искане за неговия демонтаж.  Организатор е гражданската инициатива  "Искаме български паметник".    Поводът за днешната акция е  датата 23 февруари, заради асоциацията с честването на празника на Съветската армия в миналото у нас.   Инициаторът на..

обновено на 23.02.24 в 16:58

Заловиха пийнал шофьор два пъти за час в Пловдивско

Пийнал шофьор беше заловен два пъти за час с две различни коли в Пловдивско, съобщиха от полицията.  Водачът бил спрян за проверка по обяд със служебен лек автомобил в село Йоаким Груево и бил тестван с дрегер. А паратът отчел над 0,8 промила и полицаите съставили акт на водача. Освен това те му взели книжката и му връчили талон  за..

публикувано на 23.02.24 в 15:34

Увеличените възнаграждения на съветниците в Пловдив са незаконни

Областният управител Илия Зюмбилев може да върне като незаконосъобразно решението, с което пловдивските общински съветници определиха размера на възнагражденията си.  Пред Радио Пловдив Зюмбилев обясни, че в понеделник, 26 февруари, ще направи последна консултация с юридическите си експерти, преди да вземе решение. По думите му, при вземане на..

публикувано на 23.02.24 в 15:27