Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Якобс представя в Пловдив книгата си „Умрях, за да живея“

| обновено на 29.11.23 в 17:23 | Интервю
2
Снимка: Личен архив

В конферентната зала на НБ „Иван Вазов“, на 30-ти ноември от 17 часа, Росица Якобс разказва историята си, в романа „Умрях, за да живея“.  

През 2008 година, тя претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома, след което се оказва, че е парализирана от врата надолу. В своята книга „Умрях, за да живея“, Росица описва всичките си преживявания както по време на дълбоката кома, така и до пълното си възстановяване от всички травми, които е претърпяла по време на злополуката.

Тя завършва Немската гимназия в София. През 1991 година, заминава за Виена, където завършва философия, холандска филология и право. Защитава и дисертация по международно данъчно право във Виенския университет. От 2002 година, Росица живее в Нидерландия, където работи като специалист по данъчно и корпоративно право в Амстердам и Ротердарм.

Годината 2008 се оказва съдбовна за нея. Тя поставя началото на нейния втори живот, както сама се изразява. 

„Това беше най-силното преживяване, което някога съм имала. Споменът за това преживяване остава ярък и до ден днешен. И всички други спомени за големи неща, които са ми се случвали, дипломирането, взимането на докторска степен и първият ми работен ден, въобще много други лични и професионални събития, избледняха на фона на спомена за това събитие“, казва Росица Якобс.

В момент, в който животът ѝ изглежда подреден, щастлив и пълен, тя се оказва в канал на пътя, след жестока катастрофа, бързайки за важни работни срещи. Няколко дни е в кома и със счупен втори шиен прешлен. Лекарите в болницата в Утрехт, Нидерландия, не ѝ дават никакъв шанс за живот, но съдбата решава друго.

„Аз, тогава, работех като корпоративен юрист в една фирма в Ротердам и живеех с моя партньор в една малко, китно и живописно селце, на 60 километра от Ротердам. Сутринта бързах за работа, имах много важни срещи и клиенти от два континента, и четири държави, които се събираха в Ротердам за важни преговори. Пътят е бил заледен, аз не съм знаела, не съм внимавала, карала съм прекалено бързо, излетях от един завой и се приземих в един канал“, разказва Росица Якобс.

Всъщност, тя бърза към най-близката гара, за да хване влака до Ротердам, понеже на магистралата сутрин, традиционно, има голямо задръстване.

Росица е намерена няколко часа по-късно, защото катастрофата се случва на малък междуселски път. А, каналът, в който е намерена е на няколко метра по-надолу от пътя и не се вижда от минаващите коли. Открива я пощальонът, който вижда колата, която разпознава като една от английските класически коли на човека, с който живее Росица Якобс. 

Този ден, тя преживява едно близко до смъртта изживяване. Едно изживяване, в което душата, съзнанието, няма значение как ще наречем онази специална, живителна сила у нас, отива в едно друго измерение, по нейните думи.

Росица Якобс е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.  


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19

Предлагат Валя Балканска да бъде отличена със "Златен век"

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ" и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век" – огърлие и звезда по повод Деня на народните..

публикувано на 22.02.24 в 11:52

Премиера на "Моята прекрасна лейди" в операта

Държавна опера Пловдив представя „Моята прекрасна лейди“ под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Режисьор на постановката е Нина Найденова, а хореографията – на Боряна  Сечанова. В ролята на Елайза Дулитъл дебютира младото сопрано Мария Анастасова, а  ролята на Хенри Хигинс изпълнява Атанас Сребрев. Мюзикълът е базиран..

публикувано на 22.02.24 в 06:29

Антония Дуенде среща Глаголицата с Брахми

Художничката-изследовател Антония Дуенде  открива  изложбата „Глаголически следи“  в галерията на Общинския съвет в Пловдив.  Интересът на Антония Дуенде към глаголицата  идва от семейството по майчина линия. Тя е дъщеря  на  проф. Надежда Драгова, която с десетилетия се занимава с Кирилометодиевистика и Балканистика.   Интересът ми към..

обновено на 21.02.24 в 12:24

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

Стамен Пепелишев , уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас. Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни..

публикувано на 21.02.24 в 10:06