Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фигурата на Делян Пеевски се приема безкритично

"Това, което хората не виждат под повърхността на фактите, е кой консумира реално властта. Видяхме как едно коалиционно управление сега изцяло е зависимо от подкрепата на ДПС и без него това управление отдавна нямаше да съществува и щяхме да бъдем изправени пред нов избор". Това заяви политологът от УНСС д-р Александър Димитров.

По думите му, през последните 30 години ДПС се намират непрекъснато на "възела" на властта и понеже нямат голям уклон към  това да говорят идеологически, а да се интересуват от стабилността на властта, в която участват, те нямат проблем с това да подкрепят всяко едно управление. 

"Виждаме, че въпреки сътресенията в управлението и огромното напрежение между двете политически сили,  с нарастващото влияние на ДПС, за да съществува тази коалиция, все още управлението крета някакси".

Д-р Димитров подчерта, че ДПС се явяват спойка в тази коалиция и както винаги, те са асиметричен консуматор на власт. "Те придобиват повече властови позиции, отколкото тяхното реално присъствие  в Парламента реално би им позволило. В това те са забележително добри".

Фигурата на Делян Пеевски в политическия живот на България е уникална от гледна точка на това, че непрекъснато се трасформира - от самото му споменаване, което през 2013 г. отприщи вълна, която свали цяло правителство, сега - 10 години по-късно, се превръща в основен политически персонаж, който се появява дори повече от Бойко Борисов като медийно присъствие и това е забележително изместване на фокуса.Той не отговаря на  класическите лидерски профили, но в редицдите на ДПС е достатъччно централна фигура. Чрез тяхната легитимация той получава увереност. Но не блести с качествата да кажем "...това е българският държавник".

"Неговата фигура се приема безкритично, сякаш това е напълно нова фигура, която преди не е съществувала в политиката и това е изненадващо". 

Според д-р Димитров, българският избирател сякаш няма политическа памет. 

"В  публичната власт сега са всякакви бивши кадри на БСП, на служебни правителства, бивши кадри на ГЕРБ. Това не са нови политически лица, а властови политически функционери отгоре дододлу".

Напрежението в управлението в момента напомня, че приближава времето на ротацията. След три месеца ще се реализира сега обсъжданият бюджет. В управлението на столицата няма никаква динамика, но извън публичното говорене се води голям диалог между политическите сили, които явно не стигат до разбирателство.

По думите на Димитров,  в страната не се говори за управление с реална програма, а за управление от ротация до ротация. "Именно в такива къси периоди с внезапно напрежение фигури като Пеевски излизат на преден план и служат за медиатори между основните политически сили в Парламента". 

При обсъждането на бюджета няма доволни страни от различните социални партньори, които участват в обсъждането, има дефицити на аргументи и обяснения защо нещо се прави. Усещането е, че бюджетът се прави на парче и е скърпван, заяви още д-р Александър Димитров..  

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12