Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротацията ще е моментът с най-голям политически заряд

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Анализ на политическите нагласи и как се движат амбициите за власт на ДПС, както и поредицата дебати за бюджет, устойчивост на сглобката и накъде след нова година, говорим с политолога д-р Теодор Славев. 

„Реабилитацията на Пеевски паралелно се движи по линията на промените в Конституцията, защото за тях е необходимо мнозинство, което надхвърля това на ГЕРБ и ПП, които имат обикновено мнозинство. Но за промените в Конституцията, която е една от основните цели на това мнозинство, трябват и ДПС, които през г-н Пеевски, извън промените в Конституцията и евроатлантическия курс, започнаха все по-осезаемо да присъстват във всички сфери на управлението - от протестите, през Руската църква в София, до почистването на снега, през разпределението на бюджета и т.н.", коментира в предаването "Точно днес" Славев.

Според него последният скандал е много показателен за това, което сегашното мнозинство също не може да преодолее, а именно, как се избират хората в регулаторите. 

"В момента в проекта за изменение на Конституцията има текст, който казва, че трябва да се завишат стандартите за избор на регулаторите и второ, има едно национално представително социологическо проучване, което следващата седмица ще публикуваме и обявим, според което с най-голям процент хората подкрепят именно тези промени в Конституцията, да се завишат стандартите и процедурите при избор на независимите регулатори. Това са може би най-чувствителните парламентарни дейности, защото става дума за конкретни хора. Но ето, излизат сигнали и медийни публикации, че кандидат е бил разследван, че има някакви съмнения около него, доклади на ДАНС. В тоя смисъл в България, ако искаме ние да имаме работещи институции, трябва да разберем, че не може партиите да предлагат хора там само, за да индуцират влияние и да имат достъп до големи финансови потоци. Трябва да освободим регулаторите от този тип зависимости. Там трябва да влизат професионалисти и хора, за които е доказано, че няма да слушат партийни централи. Защото тези институции - НЗОК, БНБ, КЗК, в момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е Висия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор. Това отговаря и на въпроса, доколко е гъвката "сглобката", какво ще се случва с парламентарното мнозинство", смята политологът. 

Той припомни, че има управленска декларация в парламента от 6 точки, подписана от двете антагонистични партии ПП и ГЕРБ,  преди да започнат да управляват заедно. В нея са включени Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост и конституционните реформи. 

"За да съдим има ли смисъл да продължава "сглобката", трябва да видим какво работят и изпълняват по тези неща, това е преценката", подчерта Тоодор Славев. 

Той посочи, че ротацията ще бъде моментът с най-голямо политическо напрежение и заряд, защото тогава ще се сменят министри. По думите му мнозинството ще плава около избора за главен прокурор. 

"В този смисъл, ако в момента има договорка кои да са членовете на ВСС, но това изисква и ДПС, и ГЕРБ и ПП, то те ще стоят до лятото. Ако няма такъв, са възможни два сценария - или ново мнозинство в рамките на този парламент, което да избере членовете на ВСС, или ако няма договорка - предсрочни избори 2 в 1", прогнозира политологът.

Чуйте още в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отбелязват с велопоход световния ден на хемофилията

На 17-и април отбелязваме Световния ден на хемофилията. Датата е свързана с рождения ден на Франк Шнабел, който е създател на Световната федерация по хемофилия. Бизнесменът от Канада е роден с тежка форма на хемофилия. От 1989 година, пациентите в цял свят отбелязват ежегодно този ден, с цел повишаване на осведомеността и разбирането за..

обновено на 15.04.24 в 13:22

Ако не се промени, политическата ситуация ще се изроди

"Кризата е чисто политическа. Тя не засяга държавата като функциониране, като институции. Напротив, видяхме, че  при всичките рискове от промените в Конституцията, чисто институционално се справихме и имаме служебна власт". Това заяви политологът Цветанка Андреева. Тя обаче уточни, че проблемите идват от политическата криза, която дестабилизира..

публикувано на 15.04.24 в 10:33

Ударите на Иран върху Израел не са нещо неочаквано за региона

Въпросите за ударите на Иран върху Израел са свързани с многопластови аспекти - исторически, геополитически, психологически, ако щете. Това обясни в предаването "Точно днес"  преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и геополитически анализатор проф. Марин Русев .  "Нищо ново, нищо неочаквано за региона", допълни той.  "Това е едно от вечните..

публикувано на 15.04.24 в 10:19
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

публикувано на 12.04.24 в 17:00