Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варвара, Сава и Никулден бележат началото на зимата

Доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ, Пловдив
Снимка: Василена Мирчева

С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, се отправяме по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и домашните животни, радости и истина. Как да разчетем знаците по този път, който ежедневно извървяваме с обичани и близки хора, със съседите, но и с непознатите, без да се замисляме, че носим бронята на паметта, традициите, вярата, но и с осъзнаването, че истинският празник не е шумен, а душевно преживян? По темата разговаряме с етнолога и директор на Регионален етнографски музей Пловдив доц. д-р Ангел Янков.

"Тези три празнични дни, заедно с предходния Андреевден на 30 ноември, бележат началото на зимата. И те са своеобразен преходен период от есен към зима, към истинската зима, която не само за нас започва със зимното слънцестоене и най-големия празник, който идва в края на годината - Коледа, Рождество Христово", коментира етнологът. 

Според него от трите празника, за които говорим - Варвара, Сава, Никола, двата се смятат от българите за предпразненсто на третия - Никулден. 

"Варвара и Сава са смятани за две сестри, макар че много често, специално вторият - Сава, веднъж се смята за светец, друг път за светица. Това означава, че тук има много древен пласт, който прозира в тези празници, защото ние знаем общоизвестното: "Варвара вари, Сава пече, а Никола яде". И това се знае от всички българи. Но това е така, защото има и по-дълбок смисъл, защото Варвара се пази в някои български краища против шарката и детски болести, Сава против чумата, а Никола обединява едновременно хтоничното и соларното начало. Неслучайно Никулден, св. Николай, е известен в цяла Европа и той е най-големият празник преди Коледа навсякъде", посочи д-р Янков. 

Той обясни, че Варвара се смята за женска Коледа, защото на този ден в Западна България момичетата обикалят от къща на къща, пеят песни и благославят, а стопаните ги даряват. По думите му това наричане е подобно на наричането на като коледарите, които в миналото са били само момчета и млади мъже, като това е мъжката Коледа. На Варварин ден пък минават и обикалят момичетата, тези, които ще лазаруват напролет. Д-р Янков обаче обясни, че този обичай не е в цяла България, а в един ограничен ареал, около централната част на Западна България. 

Повече за зимния празничен цикъл на българите, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05