Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на доброволеца в сърцето на КЦМ

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 отбелязва Международния ден на доброволеца с 4 инициативи по програмата „КЦМ Благодетел“ и Благотворителен Коледен базар.

Инициативи са изпълнени с доброволния труд на работещи в Холдинга и подкрепени финансово от КЦМ.

Проектът с най-много дейности през изминаващата година е този за преобразяване двора на Звено „Майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги-Пловдив. В звеното се осигурява подслон и се развиват социалните компетентности на самотни и непълнолетни майки с техните деца, майки в затруднено социално положение или подложени на насилие, както и бременни в риск да изоставят децата си след раждане.

По проекта са подменени и боядисани дворните врати на комплекса, а стените са измазани и безвъзмездно изрисувани с приказни герои от художника Ангел Каравланов.

По повод 18 ноември – Световния ден без тютюнев дим, съвместно с РЗИ-Пловдив са осъществени информационни беседи сред ученици от начални и гимназиални класове от пловдивските училища НУ „Христо Ботев“ и ПГМТ „Проц. Цветан Лазаров“, както и сред жителите на Асеновград. По програмата са отпечатани информационни брошури, подготвени от Министерството на здравеопазването и е осигурена специална пушеща кукла, показваща нагледно на най-малките как катранът от цигарите се натрупва в белите дробове.

Изпълненият проект в ЦНСТ „Свети Георги“ – Пловдив, е насочен към настанените в звената „Защитено жилище за лица с психични разстройства“ и „Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост“. По програмата са осигурени художествени  и дървени материали за провеждане на арт терапевтични работилници. Участниците в програмата успяват да изработят къщички за птици, както и библиотека от дървени щайги, в която да подредят дарените от Народна Библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив книги.

Най-личният проект за годината е този, насочен към дете, болно от диабет, настанено в ЦНСТ „Детска къща“ – Пловдив. Спешно са набавени тестови ленти за глюкомер до осигуряването на електронен апарат за проследяване нивото на глюкоза в кръвта. Проектът е изпълнен от служителка на Стопански дейности КЦМ, която също е с диагноза диабет.

В навечерието на Коледните празници в КЦМ е открит Благотворителен Коледен базар за набиране на средства за деца и възрастни в тежко социално положение. В него със свои щандове участват ЦНСТ „Детска къща“ и „Майка Тереза“ гр. Пловдив, както и ЦНСТ Свети Георги гр. Пловдив – звена „Защитено жилище за лица с психични разстройства“ и „Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост“. Коледните артикули са изработени от децата и възрастните, настанени в центровете. Със събраните средства ще бъде организиран летен детски отдих през новата година, както и коледно тържество с подаръци за хората от центъра „Свети Георги“.

На 5 декември обществото отдава почит на хората, които са направили избор да дарят от личното си време и безвъзмездно да окажат помощ за подобряване на живота на хора в нужда и на уязвими общности. Този акт на човещина не търси отплата, защото се основава на един принцип – даряването на щастие. Честит празник, доброволци!


Галерия

Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27