Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има огромен отлив от професиите в културния сектор

Протестите на работещите в сферата на културата през ноември не дадоха резултат и утре, на 6 декември те отново ще настояват за по-добро финансиране. 

Този път надсловът е "Народ без култура е народ без бъдеще!", говорим с Борис Кучков, председател на синдикалната организация към КНСБ в Държавна опера-Пловдив. 

Изпълнителят каза, че са готови за протестите от много дълго време, организирали са ги и ги очакват отново. Надяваме се, че този път те ще дадат резултат, защото и нагласите в обществото са такива, че наистина хората имат нужда от култура, искат я, подчерта Кучков.

Според синдикалиста водещото е да се увеличат трудовите възнаграждения на работещите в сферата на културата, защото има цялостно недофинансиране на културния сектор. 

"Заплатите ни са по-близко до минималната, като началната основна започва от 1100-1200 лева", посочи Кучков. По думите му днес съществува силно недофинансиране на общинските културни институти.

Кучков каза още: "Държавна опера-Пловдив, не може да се оплаче от липса на публика. Ние имаме много представления, ние сме благодарни, че имаме Античния театър с грандиозни постановки, но въпреки това методиката на делегираните бюджети силно ограничава разпределянето на средствата. Тази методика дава рестрикции, които ограничават използването на по-високите постъпления."

Министърът на културата е добре настроен към нас. Все още не срещаме отклик от министерството на финансите, защото заедно е важно да ни се обърне внимание, призовават от гилдиите на творците. Те искат да се върне за култура поне 0,6% от БВП на държавата. 

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за Светите писания и вечнността

Защо се чуват гласове, че днес са потребни нови пътища към едно променено човечество, които християнската религия трябва да осмисли, осмисляйки самата себе си?  Отец Радослав Паскалев с размисли за вечността на писанията на Светите отци.

обновено на 02.03.24 в 10:16

Апарт с премиера на "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“ 3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 02.03.24 в 08:31

Изложба разказва историята на паметника на Шипка

Показват фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Регионалния исторически музей в Пловдив.  Тя е посветена е на 85-годишнината от откриването и освещаването на монумента на връх Св. Никола.  Историята на строежа е разказана в 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция. Табла изобразяват приноса..

обновено на 01.03.24 в 11:23

Регламентът на наградата "Христо Г. Данов" да не се променя

Регламентът на наградата Христо Г. Данов не трябва да се променя, категоричен е писателят Недялко Славов, който е и носител на приза. Добави още, че единствено паритетът на Пловдив в журито трябва да бъде възстановен. Според него предложените от министерството на културата промени отнемат част от авторитета на наградата и я разводняват...

публикувано на 01.03.24 в 11:13

АПАРТ представят "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 01.03.24 в 10:42