Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът за Шенген с Австрия и с Нидерландия е различен

Аргументите на България и Румъния за членство в Шенген към Австрия и Нидерландия трябва да са различни, каза евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, който вчера участваше в протест във Виена срещу ветото й, а днес пътува за Хага за разговори с политически лидери. 

Според него Австрия, която на последната среща наложи вето и на София и на Букурещ за Шенген, е притеснена от наплива на мигранти и затова страната трябва е много фокусирана в обясненията какво прави за охраната на европейската граница. "Защото е имало 80 хиляди опита за нелегално влизане в нашата страна и те са спрени през последните 8-9 месеца. Това е нашият опит, който трябва да подчертаваме. Основното притеснение е, че България не охранява добре европейската граница. Това притеснение беше насадено заради вътрешно-политическа дискусия, но се намираме в такова положение, в което независимо колко тежат аргументите, те са в публичното пространство", коментира евродепутатът.

В Нидерландия аргументите ни трябва да са свързани с това, че България е изпълнила всички критерии за Шенген, води дебат по конституционните промени и въпреки че върховенството на правото никога не е било обвързващ критерий, Нидерлания винаги е била по- скептична към влизането ни в Шенген по този пункт, обясни той. 

"Ако в Нидерлания моята сила е през дипломацията и политическите контакти на ДПС в либералното семейство, то със същата сила нашите аргументи бяха подкрепени от Румънката федерална партия и от австрийските либерали, които са много силен глас за членството на двете страни в Шенген", добави Кючюк.

На въпрос дали вижда сигнали в полза на София и Букурещ от Виена и Амстердам той отговори, че качествена промяна се постига с количествени натрупвания. "Еднопосочни и конкретни действия са необходими за забележителна промяна. Много е важно до края на годината да мобилизираме целия си ресурс и да говорим и работим за влизането в Шенген", каза съпрезидентът на АЛДЕ.

Илхан Кючюк изключва варианта за разделянето на двете страни от пакетно влизане в Шенген, защото това не се е случвало досега. Освен това нито една държава няма да спечели от разделянето, защото на границата с Гюргево пак ще се чака между 12 и 14 часа. Щетите за икономиката и конкурентноспособността в ЕС ще са огромни, а в геополитически смисъл щетите ще са още по- големи, защото това ще ни остави в периферията на ЕС, смята евродепутатът.

Той смята, че е много е важно да влезем напълно в Шенгенското пространство, а евентуално решение за поетапно влизане трябва да бъде изключително добре прецезирано от МВнР и да се вземе след задълбочен анализ. Частичното приемане означава първо по въздух и после по суша.  За да не се поставят нови условия към двете страни, ако се стигне до частично присъединяване, трябва да се поискат  конкретни срокове за пълноправно членство, е позицията на Илхан Кючюк.

По повод на кандидатурата на Марк Рюте за Генерален секретар на НАТО евродепутатът заяви, че София не трябва да бърза с подкрепата си за нея, защото тази позиция е много важна. "Не трябва да се бърза и тези които смятат, че страната ни трябва да покаже твърдост мислят като мен", заяви Кючюк.

Извънредните срещи не са изключение за Европейските институции, по- скоро са правило. 

"Не виждам пречка ЕС да бъде свикан до края на годината и да бъде постигнат консенсус и добрата новина да дойде в началото на 2024-та година", заключи съпредседателят на АЛДЕ.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година,..

публикувано на 11.06.24 в 10:58

Правителство ще има още с първия мандат на ГЕРБ

Заради категоричната победа на ГЕРБ-СДС, ще има правителство още с техния мандат. Тази прогноза направи в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив политическият анализатор и известен журналист Иван Тропанкев. Той припомни, че целта на всички избори, е да се състави редовен кабинет. „И е подвеждащо, че вместо да се коментира как..

публикувано на 11.06.24 в 10:57

На изборите нямаше битка на идеи, а между бивши партньори

Изборите бяха нормални, изборната активност беше отбелязана като рекордно ниска, но това беше прогнозирано заради умората от честите избори, коментира журналистът и писател Антон Баев . Нямаше и идея, която да грабне избирателите, както когато се роди ГЕРБ, например. Да не говорим за социални идеи. Нямаше битка на идеи, а между бивши партньори,..

публикувано на 11.06.24 в 09:57

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01