Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът за Шенген с Австрия и с Нидерландия е различен

Аргументите на България и Румъния за членство в Шенген към Австрия и Нидерландия трябва да са различни, каза евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, който вчера участваше в протест във Виена срещу ветото й, а днес пътува за Хага за разговори с политически лидери. 

Според него Австрия, която на последната среща наложи вето и на София и на Букурещ за Шенген, е притеснена от наплива на мигранти и затова страната трябва е много фокусирана в обясненията какво прави за охраната на европейската граница. "Защото е имало 80 хиляди опита за нелегално влизане в нашата страна и те са спрени през последните 8-9 месеца. Това е нашият опит, който трябва да подчертаваме. Основното притеснение е, че България не охранява добре европейската граница. Това притеснение беше насадено заради вътрешно-политическа дискусия, но се намираме в такова положение, в което независимо колко тежат аргументите, те са в публичното пространство", коментира евродепутатът.

В Нидерландия аргументите ни трябва да са свързани с това, че България е изпълнила всички критерии за Шенген, води дебат по конституционните промени и въпреки че върховенството на правото никога не е било обвързващ критерий, Нидерлания винаги е била по- скептична към влизането ни в Шенген по този пункт, обясни той. 

"Ако в Нидерлания моята сила е през дипломацията и политическите контакти на ДПС в либералното семейство, то със същата сила нашите аргументи бяха подкрепени от Румънката федерална партия и от австрийските либерали, които са много силен глас за членството на двете страни в Шенген", добави Кючюк.

На въпрос дали вижда сигнали в полза на София и Букурещ от Виена и Амстердам той отговори, че качествена промяна се постига с количествени натрупвания. "Еднопосочни и конкретни действия са необходими за забележителна промяна. Много е важно до края на годината да мобилизираме целия си ресурс и да говорим и работим за влизането в Шенген", каза съпрезидентът на АЛДЕ.

Илхан Кючюк изключва варианта за разделянето на двете страни от пакетно влизане в Шенген, защото това не се е случвало досега. Освен това нито една държава няма да спечели от разделянето, защото на границата с Гюргево пак ще се чака между 12 и 14 часа. Щетите за икономиката и конкурентноспособността в ЕС ще са огромни, а в геополитически смисъл щетите ще са още по- големи, защото това ще ни остави в периферията на ЕС, смята евродепутатът.

Той смята, че е много е важно да влезем напълно в Шенгенското пространство, а евентуално решение за поетапно влизане трябва да бъде изключително добре прецезирано от МВнР и да се вземе след задълбочен анализ. Частичното приемане означава първо по въздух и после по суша.  За да не се поставят нови условия към двете страни, ако се стигне до частично присъединяване, трябва да се поискат  конкретни срокове за пълноправно членство, е позицията на Илхан Кючюк.

По повод на кандидатурата на Марк Рюте за Генерален секретар на НАТО евродепутатът заяви, че София не трябва да бърза с подкрепата си за нея, защото тази позиция е много важна. "Не трябва да се бърза и тези които смятат, че страната ни трябва да покаже твърдост мислят като мен", заяви Кючюк.

Извънредните срещи не са изключение за Европейските институции, по- скоро са правило. 

"Не виждам пречка ЕС да бъде свикан до края на годината и да бъде постигнат консенсус и добрата новина да дойде в началото на 2024-та година", заключи съпредседателят на АЛДЕ.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19