Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има надежда за повече пари за културата

| обновено на 06.12.23 в 10:18

След проведени разговори с министъра на финансите има положителни знаци, че в крайния вариант на бюджета, парите за сектора „Култура“ могат да бъдат променени – съобщи в интервю за Радио Пловдив депутатът от ресорната парламентарна комисия Стоян Михалев.  

По думите му, в България още не е дошъл момента, когато политиците ще разберат, че културата не е разход, а инвестиция в бъдещето. 

През цялото време на „Прехода“ това така и не се случи. Парите са хронично недостатъчни. Но и само с пари нещата няма да се случат, не и там, където няма реформи. От друга страна, България никога не е имала толкова много пари, колкото има в момента. Оказва се обаче, че не винаги  този сектор успява да усвои с проекти финансирането и така то се връща обратнообясни известният музикант и автор на легендарни  хитове, а понастоящем депутат – Стоян Михалев.

„Смятам, че в България още не е дошъл моментът, когато политиците ще разберат, че културата не е разход, а е инвестиция в бъдещето. За съжаление, в годините на прехода, това не се случваше. И някак много е трудно тази представа да бъде наложена. Тя ще дойде по естествен път, най-малкото със смяната на поколенията. Но може да се струва, че парите за култура са малко днес, спрямо обаче предишни периоди, те са много по-големи. Защото всички говорят за процент, наистина 0,4% звучи малко, но зависи каква е базата върху която се изчислява“, каза пред Радио Пловдив по повод насрочения за днес протест на културните дейци Стоян Михалев, известен певец, който сега е депутат и член на парламентарната комисия по култура и медии.

Той подчерта, че в България никога не е имало толкова много пари, колкото има в момента. Никога не е имало БВП от 200 милиарда, както е тази година, е рекорден. Миналата година от бюджета за култура са върнати 50 милиона лева, защото този сектор не е успял да ги усвои.

„Без реформи това няма как да стане, защото когато няма административен капацитет, който да усвои тези средства и да ги разпредели, тези средства се връщат, така е“, каза още Стоян Михалев.

Депутатът допълни, че между първо и второ четене на Бюджет-2024 година ще се водят разговори за исканията на работещите в сферата на културата за увеличение на средствата и повишение на работните заплати.

Цялото интервю със Стоян Михалев можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15