Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има надежда за повече пари за културата

| обновено на 06.12.23 в 10:18

След проведени разговори с министъра на финансите има положителни знаци, че в крайния вариант на бюджета, парите за сектора „Култура“ могат да бъдат променени – съобщи в интервю за Радио Пловдив депутатът от ресорната парламентарна комисия Стоян Михалев.  

По думите му, в България още не е дошъл момента, когато политиците ще разберат, че културата не е разход, а инвестиция в бъдещето. 

През цялото време на „Прехода“ това така и не се случи. Парите са хронично недостатъчни. Но и само с пари нещата няма да се случат, не и там, където няма реформи. От друга страна, България никога не е имала толкова много пари, колкото има в момента. Оказва се обаче, че не винаги  този сектор успява да усвои с проекти финансирането и така то се връща обратнообясни известният музикант и автор на легендарни  хитове, а понастоящем депутат – Стоян Михалев.

„Смятам, че в България още не е дошъл моментът, когато политиците ще разберат, че културата не е разход, а е инвестиция в бъдещето. За съжаление, в годините на прехода, това не се случваше. И някак много е трудно тази представа да бъде наложена. Тя ще дойде по естествен път, най-малкото със смяната на поколенията. Но може да се струва, че парите за култура са малко днес, спрямо обаче предишни периоди, те са много по-големи. Защото всички говорят за процент, наистина 0,4% звучи малко, но зависи каква е базата върху която се изчислява“, каза пред Радио Пловдив по повод насрочения за днес протест на културните дейци Стоян Михалев, известен певец, който сега е депутат и член на парламентарната комисия по култура и медии.

Той подчерта, че в България никога не е имало толкова много пари, колкото има в момента. Никога не е имало БВП от 200 милиарда, както е тази година, е рекорден. Миналата година от бюджета за култура са върнати 50 милиона лева, защото този сектор не е успял да ги усвои.

„Без реформи това няма как да стане, защото когато няма административен капацитет, който да усвои тези средства и да ги разпредели, тези средства се връщат, така е“, каза още Стоян Михалев.

Депутатът допълни, че между първо и второ четене на Бюджет-2024 година ще се водят разговори за исканията на работещите в сферата на културата за увеличение на средствата и повишение на работните заплати.

Цялото интервю със Стоян Михалев можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27