Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прави се опит за имитация за конституционни промени

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

„Бързането с поправките в Конституцията, се дължи на стратегията, и този опит да бъде смачкан, да бъде маргинализиран. Както това ГЕРБ и ДПС направиха през 2015 година, когато въпреки постигнатото джентълментско споразумение, въпреки така наречения исторически компромис, в последния момента, а ние сме точно в такъв последен момент преди второто четене, приеха едно различно мнозинство на двете колегии на Висшия съдебен съвет, което закрепи статуквото на главния прокурор, на силите на задкулисието във ВСС. И нищо не се промени, всъщност промени се – стана по-лошо. И сега ще бъде попиляна възможността за катарзис, която по парадоксален начин произтече от безумията, които същия Иван Гешев сътвори“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев.

Той изрази притесненията си от предложенията за корекции на първоначалните идеи, които бяха смислени и предвиждаха едно решително разграничаване на двете колегии на Висшия съдебен съвет.

„Сега разни мъдреци стигнаха до заключението, че това би било противоконституционно, че трябва все пак да има общ орган като Висш съдебен съвет, тоест прокурорите отново да се бъркат в работата на съдиите, и в обучението на магистратите, и в правилата за избор на техните представители във ВСС“, каза още Екимджиев.

Сега се бърза, преди Коледните празници, да се създаде някаква имитация за конституционни промени, и после темата да бъде забравена.

„Ако сега отново се стигне до такъв компромис, какъвто беше направен през 2015 година, ще ни трябват поне 10 години за вразумяване“, обясни още той.

Цялото интервю с Михаил Екимджиев можете да чуете в звуковия файл. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31