Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветата трябва да обедини българите

2
Радослав Бимбалов
Снимка: Личен архив
С писателя Радослав Бимбалов говорим  за вълненията от срещите с читателите на романа му "Екстазис" и работата по бъдещата му книга. 

На въпроса как се чувства един успешен български писател авторът заяви , че ненавижда тази дума "успешен". Още от момента, в който Делян Пеевски бе обявен за успешен млад мъж. Истината е , че не намира смисъл някой да обявява себе си за успешен, защото това означава,  че е приключил, че е свършил със успехите си. Харесва успяващите хора и се надява да е такъв всеки ден в малките битки, които водим. Успехът е константа - той не може да бъде приключен. Когато приключи какво следва? Съжаление за това, че е свършил този успех, страдание за това, че го няма? Хубаво е да успяваш всеки ден!

"Отива си една тревожна година, въпреки че в личен план не би трябвало да се оплаквам, защото през тази година издадох третата си книга. Някак продължавам да вървя и да успявам, надявам се, всеки ден, но въпреки това годината в общочовешки план беше тревожна... Дано да имаме малко повече  воля за истинска промяна и то дълбока промяна, която е свързана с бъдещето ни , а това са децата ни! Това е може би най- голямата тема, която имаме пред себе си. Затова трябва да мислим за образованието и културата и да ги обединим в една цялостна мисия , която се нарича Просвета и това да бъде нещото , което да обедини българите, защото ние имаме ужасяваща необходимост да се обединим в една кауза,  и аз смятам , че тази кауза може да бъде просветата!..."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23