Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте кой ще спори за поетичната награда "Иван Николов"

Шест поетични книги са селектирани в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2023 г. Журито - Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов направи избора се от 63 предложени книги от общо 24 издателства. 

До финалната права достигат книгата на Ани Илков, „До края на смъртта“, „Кучето на Персефона“ от Виолета Кунева, „Въображаеми градини“ на Галина Николова, поетичната книга на Златозар Петров „Отдалечаване на ангела“,  „Нещата, за които мълчим“ от Ина Иванова и лириката на Катя Димитрова в „Плач по всички жени преди мен“.

Победителят ще бъде обявен на 15 декември на официална церемония в галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив.

Националната награда за поезия на името на поета, журналист и преводач Иван Николов се връчва за 27-и път тази година. Тя е учредена е през 1994 г. от Издателство „Жанет 45“. Награденият получава плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева. Първият носител на наградата през първата година от съществуването ѝ е Христо Фотев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25