Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестарт на делото срещу шофьора, убил трима с камиона си край Цалапица

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативния съд в Пловдив делото срещу шофьора Ваклин Хъмчев, който със своя камион-влекач блъсна и уби на място 3-ма души край Цалапица.

Според събраните доказателства през 2019 г. Хъмчев нарушил правилата за движение и причинил по непредпазливост смъртта на Филип и Михаил Михайлови и Ангел Змийчаров. Инцидентът станал по тъмно при маневра за обратен завой на кръстовището на разклона за Цалапица.

Първоначално след съкратено съдебно следствие Окръжният съд в Пловдив постановява присъда на Хъмчев от 5 години затвор. През юни, тази година Апелативният съд намалява присъдата на 4 години, като деянието е определено в по-лек състав, а не като особено тежък случай.

Според магистратите от ВКС обаче случаят е именно „особено тежък“, тъй като Апелативният съд не е отчел нарушенията и санкциите на Хъмчев в нарушение на Закона за движение по пътищата. Само за една година преди катастрофата шофьорът е санкциониран с 3 фиша за превишена скорост, което го определя като системен нарушител.

Отделно от това, осъществената забранена маневра с камиона-влекач през нощта, с което застрашава други шофьори на пътя, определя Хъмчев като „безразсъден и изключително опасен шофьор“. Това затвърждава определението му като извършител на деяние с висока степен на обществена опасност.

С тези мотиви ВКС връща делото на предишната инстанция – Апелативния съд в Пловдив.


Още от категорията

Гастрольори обраха къща и откраднаха кола в Драгор

Престъпна група от четирима души задържа пазарджишката полиция.   В село Драгор апашите успели да задигнат от къща на 57-годишна жена златни накити и сумата от 5000 евро . Междувременно крадците откраднали и лек автомобил Пежо , собственост на 22-годишна жителка на същото населено място. Колата била открита пред пункт за метални отпадъци в..

публикувано на 02.03.24 в 14:51

Задържаха грабител на игрална зала в Септември

Полицейски служители разкриха и задържаха извършителя на въоръжен грабеж в Септември.  На тел. 112 бил получен сигнал за грабеж в игрална зала, като маскиран мъж заплашил с нож крупието и успял да задигне оборот от над 700 лева. След кратко разследване служителите на реда установили и задържали 35-годишен мъж от Септември, за който няма..

публикувано на 02.03.24 в 14:39

Разбиха домашна оранжерия за канабис в Пазарджик

Полицията в Пазарджик разби поредната незаконна домашна оранжерия за канабис.  Задържан е 34-годишен мъж, в чийто апартамент било открито оборудването за отглеждане на наркотичното растение. В помещението били монтирани системи за осветление, вентилация и температура, необходими за растежа на конопа. Били открити 20 растения, а отделно и 7 кг..

публикувано на 02.03.24 в 14:30

Доброволци засаждат 1000 дръвчета край Първенец

Доброволци засаждат днес 1000 дръвчета от вида бяла акация в пловдивското село Първенец.   Акцията ще се проведе върху 11 декара общински имоти до дигата на река Първенецка, в района на концесионната площ за кариера. Идеята е районът да се почисти, залеси и облагороди, за да се превърне в зелена зона, а не „лунен пейзаж“ и кариерна дейност...

обновено на 02.03.24 в 09:31

Председателят на ОбС в Пазарджик няма да подава оставка

Председателят на общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов от ГЕРБ няма да подаде оставка. Той беше обвинен от независимия общински съветник Благо Солов в укриване на документи от процедурата за избор на председател, както и в предполагаем конфликт на интереси, свързан със самия избор. В отворено писмо Найден Шопов отхвърли обвиненията като..

публикувано на 02.03.24 в 09:31