Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Изключително скъсеният срок не дава възможност да се работи по същество.

Снимка: Надежда Чипева

Днес е т. нар. второ първо четене, след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията.

Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов. Той уточни, че не се гласува тест по текст от Конституцията, а принципно, концептуално какво ще засягат конституционните промени. Текстовете по същество и отделните промени ще бъдат предлагани от депутатите и парламентраните групи от днес до вероятен обозрим срок, напр. следващата седмица. 

Прави впечатление, че срокът е изключително скъсен. Цели се, може би, до излизането в коледните празници да имаме гласуван и приет текст на Конституцията. Това е безкрайно кратко време да се работи по същество, да бъдат обсъдени от юридическата общност и от професионалните организации текстовете и да бъдат представени становища, които да разгледат критично въпросните текстове.

Брегов припомни, че в предлаганите в зала текстове не са отразени голяма част от становищата на професионалните организации, изпратени в периода от 6 октомври до 8 декември. Такъв е случаят с конкретните разпоредби, предложени от Върховния касационен съд, които на този етап не са отразени.

Главният прокурор

Иван Брегов нарече странна идеята да бъде премахната фигурата на главния прокурор. 

Слава, богу, не се стигна до това и прокуратурата ще запази своята йерархична и централизирана структура, което само по себе си е добре. Вероятно методическото ръководство на главния порукор върху дейността на всички прокурори ще бъде оставено като компетентност на самия главен прокурор, коментира правният експерт.

Политическото въздействие върху прокуратурата

Този риск съществува, ако не бъде дадена възможност по - ясно да се идентифицират какви точно да бъдат представителите на Народното събрание в Прокурорската колегия. Може да се стигне до ситуация, в която политическите представители в Прокурорския съвет косвено да избират и главния прокурор.

От друга страна възможността съдии прокурори и представители на Академията да влизат в Прокурорския съвет през Нардоното събрание ще понамали влиянието на главния прокурор, което пък е положително. 

Така че, определено текстовете имат нужда от прецизиране.

Прокурорът, разследващ главния прокурор 

Тази институция сама по себе си е единственото възможно разрешение при този конституционен модел, които ние сме си избрали, без да бъде свикано Велико народно събрание. Това е крачка напред, смята правният експерт. Той изрази надежда, че този прокурор ще си свърши работата.

Отпадането на служебните правителста

Мисля, че тези текстове няма да бъдат подкрепени, ще отпаднат и ще се запази досегашният модел.

Интервюто на Емил Костов с Иван Брегов е в звуковия файл. 


Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27