Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването си в длъжност налични местни приходи в размер на 710 457 лв. От тях 583 628 лв. са целеви от такса битови отпадъци. Свободният остатък е едва 126 829 лв.

Според кмета на Сопот затруднението идва оттам, че още към юни месец тази година държавната субсидия е изхарчена за заплати. 

"Когато встъпих в длъжност като кмет, средната брутна работна заплата за нашата малка община беше 2900 лв. Към момента тя вече е 2600 лв. Имаше служители, които взимаха по-голяма заплата от предшественика ми", посочи Стоенчев. И допълни, че бившият заместник-кмет е получавал заплата от 5 200 лева, което е нарушение на финансовата дисциплина. 

"От друга страна са се теглили много заеми от търговски банки, които и да се обслужват, за целта се харчат пари от местните приходи и общината започва да влиза във финансова спирала", коментира градоначалникът. 

Той обеща да намали данъчните ставки, но в бюджета за следващата година. Това ще стане, след като бъде приет държавният бюджет за 2024-та. С него ще бъдат актуализирани данъчните оценки на национално ниво, което ще доведе до ново вдигане на данъците и с намаляването на местните ставки това увеличение ще бъде компенсирано.

Стоенчев съобщи също, че общината е спечелила проект за ремонт на улица в града заедно с местна фирма. Парите в размер на 961 хил. лв. са били преведени по сметката на администрацията, но в момента липсват. В същото време фирмата печели друг проект за същата улица за 1,5 млн. лв. От думите на кмета става ясно, че ремонтът на улицата не може да започне заради двойното финансиране от две държавни ведомства. Според него общината трябва да върне първата сума на МРРБ, за да стартира ремонтът.

Липсват и средства за изплащане на две вноски от безлихвен заем към финансовото министерство в размер на общо 800 000 лв. Парите трябва да бъдат разплатени до края на годината.

Станислав Стоенчев обобщи, че общо дълговете на община Сопот са за около 9 милиона лева, в които влизат и стари кредити за около 3.5 млн. лв.
Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27