Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

195 години от освещаването на храм "Сурп Кеворк"

| обновено на 10.12.23 в 15:00

„Пловдив е пример за толерантност и разбирателство между всички етноси и религии. Важно е да съхраним това уважение помежду си и да продължим да бъдем еталон за мултикултурен град“. Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, който бе гост на тържеството по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Стария град.

 Архиерейският наместник на Арменската епархия в България епископ Детев Агопян отслужи Света литургия, а в храма по повод празника е донесен реликварий с мощите на Свети Стефан.

 След църковната служба в салона на Арменския културен дом тържеството продължи с културна програма с участието на танцови и вокални групи.


По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започва Есенният салон на изкуствата

20-ото издание на Есенния салон на изкуствата Пловдив стартира традиционно на 1 септември. Това е най-големият културен формат в града, който обединява множество фестивали и събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, кино, арт инсталации и други.  Тази година мащабният арт форум ще бъде открит от..

обновено на 01.09.24 в 16:43

В Трилистник празнуват с обновени улици

В село Трилистник приключи изграждането на канализация и обновяване на улици.  Изцяло обновени са водопроводната и канализационна мрежа, асфалтирани са улиците в селото, изградена е и пречиствателна станция.   Днес кметовете на „Марица“ и Трилистник Димитър Иванов и Мирчо Петров прерязаха лентата на мащабния инфраструктурен проект по време на..

публикувано на 01.09.24 в 16:42

Мъж рани двама с нож в Златоград

Мъж е задържан, след като нарани с нож двама души в Златоград, съобщи за БТА районният прокурор на Смолян Татяна Найденова. Тя посочи, че е образувано досъдебно производство и все още се установяват обстоятелства и се разпитват очевидци.  Единият от мъжете, след преглед в болница, е изписан за домашно лечение, а другият ще бъде и днес под..

обновено на 01.09.24 в 16:42

Плодовете и зеленчуците поевтиняват

Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,15 на сто до 2,038 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.. Оранжерийните краставици поевтиняват с 6,3 на сто до 2,70 лева за килограм, докато доматите от..

обновено на 01.09.24 в 16:42

Двама представители на ДПС и на консултациите за РИК в Смолян

Двама представители на ДПС се явиха на проведените днес при областния управител на Смолян Захари Сираков консултации за състава на РИК. Наред с областния председател на ДПС Румен Пехливанов, на срещата в Областната администрация присъства Хари Малинов, представил пълномощно, подписано от Делян Пеевски.   Хари Малинов  каза, че е член е на местната..

публикувано на 01.09.24 в 13:57