Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам да бъде подписано коалиционно споразумение

| Интервю

Три седмици преди края на годината, с обобщението - какво донесе политическата 2023-та и какви са прогнозите за следващата. В програма "Точно днес" събеседник по темата, със заявеното от партиите, е Елена Дариева, социолог от агенция "Насока".

Дариева каза, че важните теми в дневния ред, в края на годината са две, конституционните реформи и бюджет 2024-та.

"Държавният бюджет е тема, която живо интересува общественото мнение", посочи Елена Дариева. По думите й промените в Конституцията са малко по-назад, но за обществото ни са важни поне три въпроса от тях. На първо място, това са орязване на част на правомощията на Главния прокурор, както и разделянето на ВСС на две и отпадането на пленума, тема трета, която интригува хората е ограничаването на президента, да може да назначава служебните кабинети.

В пленарна зала въпроси за остри дебати са не само бюджетните параметри, но и енергийните посоки и кадровите назначения. 

Преди ротацията, на 6 март ще се спори за разширяване на позициите на партиите в управлението. Върви се към коалиционно споразумение, което да регламентира отношенията на политическите субекти, смята социологът. По думите й има доза спекулативно говорене по темата за бъдещия премиер, с допускането - на поста да е Бойко Борисов.

Фигурата на Делян Пеевски от ДПС е позиционирана в национален план и вътрешнопартиен.

Повече може да чуете от звуковия файл, интервю с Елена Дариева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Целта е за 15 септември да отпушим трафика в Пловдив

Във вторник, 10 септември в Община Пловдив ще се проведе разширена координационна среща за предстоящите затваряния на възлови кръстовища в града, заради работата по Водния цикъл.   Това съобщи за програма "Точно днес"  заместник-кметът Тошо Пашов и  подчерта, че от страна на администрацията се прави всичко възможно по-бързо да бъдат завършени..

публикувано на 04.09.24 в 13:03
Стоил Цицелков

Институциите не трябва да решават партийни проблеми

ЦИК създаде прецедент с казуса по приемане на документите на двете фракции на ДПС, който може да се повтори и с други партии. Тази теза изказа Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт от Сдружение за честни избори ОЧИ в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Това, което наблюдавахме на живо по..

публикувано на 04.09.24 в 10:55

Да помогнем на Денис в битката за живот

Денис е само на 10 години, но вече е изправен пред най-тежкото изпитание в живота си и е принуден да води неочаквана борба с коварна болест. „ Преди две седмици момчето претърпя операция, понеже му откриха тумор на малкия  мозък (медулобластом), злокачествен.  След сложната операция, която беше жизненоважна за спасяването му, сега той се..

обновено на 04.09.24 в 08:47

Доверието в изборния процес се срива, а с него и активността

Изборният експерт Стоил Стоилов определи нощуването на активисти на ДПС в ЦИК като меко казано скандално. По думите му залогът за регистрацията, която протече по безпрецедентен начин, е не сама за "марката" на партията, но и за начина, по който ще се формират СИК в традиционните райони на партията и в "ментални анклави на ромското население", където се..

публикувано на 03.09.24 в 11:32

Само популистите "добруват" в кризата на системните партии

Кризата на част от системните полтически партии е знак да се опомним и да осмислим за какво служи политиката - хорта да изразяват своите различия и да овластяват свои представители за определен период от време. Нямаме друг начив, в който да живеем заедно, припомни политологът доц. Албена Танева.  Партиите са в толкова дълбока криза, че нещата се..

публикувано на 03.09.24 в 11:08