Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джованни от Пловдив очаква помощ от "Българската Коледа"

Джованни Рейес от Пловдив е едно от децата на „Българската Коледа“. Той е на две години и 8 месеца. Недоносено бебе е и страда от детска церебрална парализа и хидроцефалия.

Името на детето ми означава „Бог е милостив“ и го избрах в деня, в който се случи това, и разбрах, че трябва да родя 13 седмици по – рано. И наистина, в нашия случай, той се дойде и с името и наистина Господ е милостив към него и към нас.

Илияна Иванова, майката на Джованни, е пловдивчанка. 16 години живее в Америка, където среща Марвин Рейес. Създават семейство, а преди четири години се местят в Пловдив. Тук се ражда техният син:

2021-ва година родих моя син в 27-ма гестационна седмица, много рано. Затова се наложи да поискаме помощ от „Българската Коледа“, защото той има нужда от рехабилитация. Защото се роди първо недоносен, второ с диагноза хидроцефалия, за която ние не знаехме даже и какво е това. Но с течение на времето разбрахме. Заради неговата диагноза той получи спастичност на крайниците, затова се налага да ходи на рехабилитация на два пъти в седмицата. – Кога разбрахте за заболяванията? – 13 дни след раждането. Аз даже не знаех какво е хидроцефалия, докато не се сблъсках. След раждането той претърпя една опрация, втора, трета, четвърта, пета и сега, за момента, надявам се всичко да е наред.

Лекарите предписват на малкия Джованни рехабилитация осем пъти всеки месец. 

Рехабилитацията беше назначена от детски невролог, който каза, че в продължение на година – две синът ми трябва да ходи на кинезитерапевт, за да може да няма този дефицит. Цената на една процедура е 50 лева. Препоръчително беше за моя син минимум две процедури на седмица.

Започва усилено търсене на специалист, който да помогне на детето. Семейство Рейес не го открива в Пловдив, а в София.

При него е необходима хидротерапия. В Пловдив, примерно, хидротерапия не се предлага за деца. Поне аз не съм намерила. Но намерихме най – доброто място за нашия син в София при много добра и известна с работата си рехабилитаторка – кинезитерапевт, която има превъзходен център за деца с такива нужди. Атмосферата е много приятна, отношението на кинезитерапевтите е перфектно към децата и конкретно към моето дете. Той не плаче по време на рехабилитация, той е щастлив. И по този начин неговото тяхо се отпуска и има много добър ефект този тип рехабилитация.

Така бащата Марвин пътува със сина си Джованни два пъти в седмицата до София, за да получи дедето му необходимата терапия. Майката Илияна обяснява:

На седмица аз отделям 100 лева за детето ми за рехабилитация. Бих искала и повече, но нямам финансовата възможност. Това са 400 лева на месец. За нас 400 лева са много, защото плащаме в този етап и частна детска ясла на сина ми, защото бихме искали той да е сред по – малко деца, за да моге той да не си удря главата, да има повече внимание за него. да няма инциденти и да няма нарушения с неговото заболяване.

Разбирайки за „Българската Коледа“, родтелите кандидатстват, одобрени са и тази година получават от инициативата за сина си 1200 лева. Те стигат за 24 продедури.

Когато разбрах за „Българската Коледа“, бях много щастлива, защото използвахме сумата, която „Българската Коледа“ ни осигури, за рехабиритация на нашия син. И резултатите са видни. Просто нямам думи, с които да кажа, как да опиша това и съм толкова благодарна за всеки един лев, който те осигуриха, за да може нашият син да проходи, което е много важно, и да бъде равен с другите деца.

Помощта от „Българската Коледа“ поне частично облекчава финансово пловдивското семейство Рейес. Благодарни са и препоръчват малко да се облекчат административните процедури. За пример Илияна дава получаването от съда на документ, че синът й е непълнолетен, за да може да му се отвори дарителска банкова сметка:

Аз чаках месец и половина съдът да ми издаде този документ и ходих четири пъти.

Затова родителите на Джованни се надяват на по – добра връзка между институциите, която ще е от полза на децата, нуждаещи се от дарителски сметки.

Може би, родители, които имат деца недодосени, които са минали през това, което аз съм минала, те знаят най – добре през какво се минава. И, както всеки един родител, аз искам най – доброто за детето ми, той да проходи, да проговори и да бъде наравно с всички други деца и да няма дефицит.

За всичко това семейство Рейес отново разчитат на „Българската Коледа“. А Илияна, майката на двегодишния Джованни, пожелава в навечерието на Коледа и Нова година:

Пожелавам да са здрави, родителите да бъдат силни, да имат надежда, да бъдат позитивни и да вярват, че се случват чудеса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33