Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив Почетното консулство на Казахстан вече има и офис

Ден преди националния празник на Казахстан - 16 декември в Пловдив бе официално открито почетно консулство на страната. 

Посланикът на Казахстан у нас Виктор Валериевич Темирбаев приветства избирането на инж. Пламен Панчев за почетен консул в Пловдив, с мандат от пет години. На откриването присъства и областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев.

Темирбаев каза, че е от огромно значение е, че точно тук е ситуирана Тракия икономическа зона, най-голямата подобна структура в Югоизточна Европа. Една от важните задачи пред нас е развитие на търговско-икономически, образователни и културните връзки, каза посланикът.

Пламен Панчев обеща  Казахстан да стане нашият силен азиатски партньор. Залагаме на иновациите в селското стопанство и хранителните технологии, като днес имаше среща с 6-те пловдивски университета, подчерта основателят на ТИЗ и почетен консул на Казахстан. Той посочи, че през март в Астана ще има Панаир на образованието, където нашите държавни и частни висши училища ще присъстват.  

Консулският окръг на Панчев обхваща областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч. 

Очаква се Казахстан да внася у нас суров петрол, защото след ковид кризата и войната в Украйна има спад в тези доставки. Стокооборотът между Казахстан към България, за последните 11 месеца е близо 70 мл. евро. 

Страната пък проявява интерес към авиостроенето у нас, както и към научни изследвания във висшите ни учебни заведения. 

Посланикът каза, че след разговори с кмета на Пловдив Костадин Димитров става ясно, че ще се работи за побратимяването на Пловдив и Шимкент, който е с население над 1 млн. жители и развита икономика, трети след столицата Астана и град Алмати.

Засилени се очаква да станат и са контактите за обучението на студенти от Казахстан у нас. На този етап едва 60 младежи от републиката учат в България.

На срещата днес стана ясно, че се работи за откриването на полет от Пловдив до Шимкент, за развитие на икономическите и туристическите връзки. Пламен Панчев каза, че очаква летище Пловдив да е един от следващите визионерски проекти на региона.

Консулството в Пловдив се намира на бул. "Марица" 154, етаж 10.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

Пловдивският окръжен съд реши делото срещу 32- годишния Рангел Бизюрев от Цалапица за убийството на Димитър Малинов преди година да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели.  На днешното разпоредително заседание адвокатите на обвиняемия поискаха процесът да се разгледа по съкратената процедура, като се разпитат шестима..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27

Полагат асфалтобетон на новия мост край Първомай

Затварят временно третокласния път Плодовитово – Асеновград в района на моста над река Марица край Първомай заради полагане на асфалтобетон на мостовото съоръжение, съобщиха от община Първомай.  Мостът ще бъде затворен за по 1 час днес, утре и вдругиден (10, 11 и 12 юли) от 07:00ч. до 17:00 ч. Движението ще се пренасочва по път II-66 Стара Загора –..

обновено на 10.07.24 в 08:27