Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скиори изпълниха пистите на Пампорово на старта на сезона

Очакваме силен зимен сезон и природните условия и записванията показват добри перспективи. Това коментира пред журналисти министърът на туризма Зарица Динкова, която участва в откриването на ски-сезона в Пампорово и отбелязването на 90-годишния юбилей на курортния комплекс. Динкова посочи, че оценява усилията на бизнеса и инвеститорите, защото зимният туризъм е тежък. Той става все по-конкурентен и разчита все повече на иновации, което води до по-високи инвестиции и за това е важно да се усеща подкрепата на държавата, допълни министърът.

Динкова коментира, че още в момента, в който избухна конфликтът между Израел и "Хамас", с екипа й са взели мерки по това да пренасочат средствата за реклама в съседните ни пазари - Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония. Тя подчерта, че въпреки това България остава сигурна дестинация за израелските туристи.

Всички предпоставки за успешен сезон са налице - очакваме сериозен снеговалеж и ниски температури, каза Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Към момента в курорта работят шест писти, а през следващата седмица се очаква да отворят всички. Очакваме по-добър сезон, дните около Коледа и Нова година са продадени, допълни Беляков.

Най-голямата придобивка тази година в Пампорово е изцяло нов модерен шестседалков лифт, за който са инвестирани около 20 млн. лева. Въжената линия представлява чисто ново съоръжение с капацитет 3000 човека на час, което притежава най-модерната технология на задвижване (direct drive), значително намаляваща шума, и пътека за подреждане на пътниците с цел по-голяма запълняемост на седалките, даващи комфорт и бързина при качване на пътниците. Лифтът е подходящ както за начинаещите скиори, така и за опитните и ще облекчи значително туристопотока на ски център Малина.

През новия зимен сезон предстои да отвори още обновената южна ски зона, допълнително подсилена с оръдия и мощности за заснежаване, както и нов детски снежен парк в Малина.

От сутринта пистите са пълни с най- желаещите, като днешната цена на лифта бе 5 лева за деца и възрастни. Отворени са 6 писти и пет лифта. 45 сантиметра е снежната покривка в курорта, като продължава да вали.

Също днес община Чепеларе и Пампорово Ад отбелязват 90-та годишнина от създаването на курорта. Ски сезонът бе открит и в другия ни курорт Боровец, а в Банско стартът е утре. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съкращават ранните и късните курсове на шест автобусни линии

Ново съкращение на сутрешни и вечерни курсове на автобусите от масовия градски траспорт се готви с частична промяна на маршрутните разписания в Пловдив, която ще се гледа от Общинския съвет на 16-ти май. Предложението на кмета Костадин Димитров касае линиите с номера 1, 6, 11, 12, 20 и 25. В мотивите на предложението е записано, че с него ще..

публикувано на 13.05.24 в 13:04

Двама загинали и двама тежко ранени на бул. "Руски"

Двама души загинаха в тежък пътен инцидент в Пловдив тази нощ, други двама са в тежко състояние в болница. Около 3.30 ч. на бул. „Руски“, в близост до кръстовището с бул. 6-ти септември“, джип "Рейндж Ровър", който идвал от Централна гара, навлязъл в разделителната ивица между двете ленти и се блъснал последователно в няколко чинара.  От удара..

обновено на 13.05.24 в 12:59

От Пловдив тръгна закъснялата кампания на МЗХ за директните плащания през 2024г.

Министерството на земеделието и храните стартира от Пловдив информационна кампания за земеделските производители, свързана с директните плащания през 2024 година. На среща в Конгресния център в панаира на стопаните се обясняват новостите в условията за подпомагане и подаването на заявления, както и възможностите по Стратегическия план за развитие..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

По чудо шофьор оцеля след "полет" в 40-метрова пропаст

Шофьор оцеля след пропадане с автомобила си в 40-метрова пропаст по пътя Златоград – Мадан.  45-годишният мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявал лек автомобил с несъобразена скорост, като на десен завой излиза от пътното платно и пропада на около 40 метра под пътя в гориста местност.  При инцидента водачът е пострадал. Настанен е за..

публикувано на 13.05.24 в 12:49

Част от бул. "Освобождение" затворена от днес

Временна организация, но без спиране на движението, се въвежда по пловдивския бул. „Освобождение“ от днес.  До 20 юни се предвижда да бъде затворена крайната дясна  лента в  северното платно на булеварда от бул. „Княз Борис I“ до ул. „Недялка Шилева“.  Движението ще се осъществява в другите две ленти. Причината са строително-монтажни работи по..

публикувано на 13.05.24 в 08:06