Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белащица решава с референдум за присъединяването си към Пловдив

| обновено на 17.12.23 в 12:06

Местен референдум за отделянето на село Белащица от състава на община „Родопи“ и преминаването му към община Пловдив се провежда днес. Изборният ден започва в 7 и приключва в 20 ч..   

Гласуването започна, ситуацията е спокойна. Трите секции в местното училище отвориха навреме. 


"Засега няма проблеми, всички избирателни комисии са в пълен състав, без отсъстващи" - съобщи председателят на ОИК - Родопи Радослав Митев. 

Жителите на Белащица трябва да отговорят на въпроса: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?". 

По избирателни списъци хората от селото с право на глас са 1711 души и още 23-ма са се записали по настоящ адрес.

За да е валидно допитването, трябва да са гласували поне 700 души или около 40 % от имащите право на глас. За да се отдели Белащица от състава на община „Родопи“, положително трябва да са гласували 50 % плюс 1. 

Идеята за допитването е на местния инициативен комитет, като очакванията са присъединяването към Пловдив да даде повече възможности за развитие на Белащица. Предишният Общинският съвет на Пловдив даде съгласие за приемане на селото, докато община Родопи бе против. 

Референдумът  бе насрочен със заповед на областния управител Илия Зюмбилев след като жалбата на кмета на община Родопи Павел  Михайлов пред Административния съд в Пловдив, бе оставена без разглеждане. Кметът обжалва пред Върховния административен съд, от където се чака становище. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Няма други количества америций, освен вече откритите

Вътрешният министър Атанас Илков обяви, че няма нови открити количества от радиоактивния елемент, а операцията е предотвратила сделка с намерените количества:  "В момента, в който ние получихме информация, че те притежават и съхраняват такова опасно вещество, те бяха непрекъснато под наш контрол, така че нямаше как да допуснем от това количество,..

обновено на 21.09.24 в 17:14

Бойко Борисов води листата на ГЕРБ в Пловдив

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за парламентарните избори.  Бойко Борисов традиционно ще води две листи - в 16 МИР Пловдив-град и  в столичния 25 МИР.  Цвета Караянчева е водач в Пловдив-област.   Кметът на Смолян Николай Мелемов води..

обновено на 21.09.24 в 17:14

Загасен е големият пожар на АМ "Тракия"

Овладян и почти напълно потушен е вече мащабният пожар, който лумна в района на 100 км. на АМ "Тракия" следобед. Той бушува  в земеделски площи между пазарджишките села Добровница и Мало Конаре  и заради силното обгазяване и гъстия дим се образува километрично задръстване  в двете посоки на магистралата.  Пожарът е загасен, на място остават двата..

обновено на 21.09.24 в 15:34

Отдадохме последна почит на двамата загинали пилоти

С военен ритуал в авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха на 13 септември 2024 г., изпълнявайки служебния си дълг.  Президентът Румен Радев, представители на висшето военно командване, офицери и летци изпратиха летците в последния им път. След..

публикувано на 21.09.24 в 15:32

Протест на хора от Войводиново блокира колелото на Панаира

Спонтанен протест на жители от с. Войводиново блокира за час движението в района на колелото до Панаира. Трафикът бе спрян още от Водната палата и от  двете страни се образуваха големи задръствания.  Хората протестират заради продължаващите ремонти по Брезовско шосе и практическата липса на редовен градски транспорт до селото.  Преди три седмици..

обновено на 21.09.24 в 15:29