Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от фирмите са негативно настроени към бизнес средата

"В традиционната анкета за проучване на бизнес средата през 2023 г.  на БСК са участвали 784 представителни за икономиката ни  фирми от секторите - услуги, промишленост, търговия, хотелиерство. Преобладаващо фирмите са дали негативна оценка за състоянието на бизнес климата, което обхваща и качеството на  регулациите, ефективност на самото Правителство, състояние на съдебната система. Негативна е и оценката за състоянието на собствените фирми - ликвидност, капитали. 

Позитивна оценка са дали само 14% от анкетираните, по отношение на бизнес климата, а  само 22% от анкетираните фирми отчитат подобряване състоянието на компаниите.  Т.е., 80% от участвалите в допитването фирми, са негативно настроени". Това заяви Щерю Ножаров, икономически съветник в БСК.

По думите му, у нас не може да се говори за икономически растеж, защото България е догонваща икономика и би трябвало да има поне 4% годишен растеж, а той ще бъде тази година едва 1,8% Съседни държави като Румъния, имат растеж над 3,2%. 

"Т.е., това е доста минимален растеж постигнат в условията на дефицит. А да постигнеш такъв минимален растеж на база на дефицит, означава лоша структура на икономическата политика". 

Що се отнася до стоките с висок фискален риск, по списъка на МФ това са повечето стоки, които виждаме в магазините, а не някаква ограничена категория, подчерта Ножаров.

"Когато една такава стока пристига нощем, преминава през 2-3 граници, е много трудно да има отчитане на точен час, място на пристигане,  има и денонощен режим на доставки и това означава, че трябва да се назначават хора или да се плаща допълнително за нощен труд. Това представлява висока административна тежест и неслучайно част от фирмите са отговорили, че смятат да повишат цените през следващата година на база на административното увеличение на МРЗ и на такива административни тежести. Цели 62% от анкетираните фирми са подчертали като най-голяма пречка пред бизнеса, бюрокрацията и регулаторните тежести..".

Сред основните проблеми в бизнеса е търсенето на подходящи кадри, уточни Ножаров. 

"Това е първият и най-голям проблем - 75% ог фирмите са отговорили, че изпитват липса на квалифицирана работна ръка. Във връзка с резултатите от PISA текстовете може да се каже, че голяма част от фирмите ползват т.н. менторски програми и допълнително обучават хора. Това е свързано с допълнителни разходи. На второ място човек бива отделян от работното му място и производствения процес и това води и други загуби за фирмите. Част от по-големите фирми плащат и допълнителни разходи за обучението, но малките и средните ползват менторски фирми, а те са по-голямата част от фирмите.

Ножаров бе категоричен, че българското образование не е практически насочено и си остава теоретично, без да прави връзка между теорията и практиката.

Интервю - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49