Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите текстове ще издържат конституционния тест

"Промените в Конституцията сме ги внесли още през лятото, по темата имаше и обширен дебат. За първи път промени на Конституцията се провеждат по т.н. "бавна писта", защото имахме два допълнителни месеца между двете гласувания. В рамките на обсъжданията получихме и информация какво точно трябва да бъде променено  в първоначалния вариент и сме се съобразили и с  голяма част от критиките. Имахме и желанието темата Конституция и измененията в нея да не се смесва с темата за предстоящото попълване на регулаторите, което също е много сериозна тема. Смесването на двете теми можеше да донесе много неудобства и да окаже негативно влияние и на Конституцията". Това заяви Никола Минчев  - заместник-председател на НС и депутат от ПП-ДБ.

Минчев отрече бързането за приемането на промените в Конституцията да е плод на дискусията за влизането на страната ни в Шенгенското пространство, но подчерта, че депутатите са се съобразили с тежестта на историческия момент. 

По думите му, най-сериозната промяна от приетите за съдебната система е, че с новото разпределение на квотите - парламентарна и професионална, в сега създаващия се ВСС - кадрови орган за Съда, се дава възможност за съдийско самоуправление. В кадровия орган вече има мнозинство на съдиите, избрани от съдии и НС през своята професионална квота може да играе единствено контролираща роля, но не и ръководна. А говорейки са Съда, най-важен е моментът с неговата независимост. С приетите решения тази независимост е гарантирана.

За независимостта на Прокуратурата важен момент са нейната автономност и отчетност. Трябва да гарантираме, че парламентарната квота в бъдещия Висш прокурорски съвет  ще изпълни функцията си на обществена, а  няма да бъде използвана като политически инструмент. "Това става и на законово ниво чрез начина, по който провеждаме процедурата, много важен е и изборът на членове - по качествен, а не по партиен признак". 

"Нашата цел не е да определяме косвено решенията на Висшия прокурорски съдет. Има и заложен механизъм в измененията, който се надявам да проработи добре при избора на главен прокурор,  че в 10-членния състав на Висшия прокурорски съвет е записано, че предложения могат да правят  трима членове на ВПС, както и министърът на правосъдието. Това означава, че може да има 4 номинации, което е гаранция за състезателно начало. 

Минчев отрече  да съществува практически риск 10 от предложените в списъка 10 лица, сред които се прави визбор за служебен премиер, да откажат. "Когато съществува възможност те да бъдат избирани за премиери, трябва да се има предвид, че това е ситуация, в която съответният човек може да се окаже и трябва да е подготвен за това. При списък от 10 лица няма реален риск това да се случи".

Минчев отхвърли тезата, че с промените в Конституцията, в съответствие с които чужди граждани могат да  стават депутати и министри, ако имат праг на уседналост, се отваря вратата за хора, които могат да попаднат под чуждо влияние. "Тази възможност за българи и с друго гражданство да заемат позицията на народен представител, се появи още през юли, но не мисля, че ако някой иска да оказва зловредно влияние върху българската държава, това ще бъде спънката пред него. Въпросът е да имаме добре работещи служби, а не да се ограничават гражданите."

Няма нищо изненадващо във факта, че президентът може да оспори  новите текстове, но подчерта, че правен вакуум може да настъпи, ако новите текстове, които влизат в сила на мястото на старите, бъдат обявени за противокунституционни, а старите не бъдат възстановени..

В частта за съдебната власт има възможност да бъде създаден правен вакуум, защото новите текстове изцяло са създадени на мястото на старите. Той обаче изрази надежда  новите текстове да издържат конституционния тест.

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28