Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите текстове ще издържат конституционния тест

"Промените в Конституцията сме ги внесли още през лятото, по темата имаше и обширен дебат. За първи път промени на Конституцията се провеждат по т.н. "бавна писта", защото имахме два допълнителни месеца между двете гласувания. В рамките на обсъжданията получихме и информация какво точно трябва да бъде променено  в първоначалния вариент и сме се съобразили и с  голяма част от критиките. Имахме и желанието темата Конституция и измененията в нея да не се смесва с темата за предстоящото попълване на регулаторите, което също е много сериозна тема. Смесването на двете теми можеше да донесе много неудобства и да окаже негативно влияние и на Конституцията". Това заяви Никола Минчев  - заместник-председател на НС и депутат от ПП-ДБ.

Минчев отрече бързането за приемането на промените в Конституцията да е плод на дискусията за влизането на страната ни в Шенгенското пространство, но подчерта, че депутатите са се съобразили с тежестта на историческия момент. 

По думите му, най-сериозната промяна от приетите за съдебната система е, че с новото разпределение на квотите - парламентарна и професионална, в сега създаващия се ВСС - кадрови орган за Съда, се дава възможност за съдийско самоуправление. В кадровия орган вече има мнозинство на съдиите, избрани от съдии и НС през своята професионална квота може да играе единствено контролираща роля, но не и ръководна. А говорейки са Съда, най-важен е моментът с неговата независимост. С приетите решения тази независимост е гарантирана.

За независимостта на Прокуратурата важен момент са нейната автономност и отчетност. Трябва да гарантираме, че парламентарната квота в бъдещия Висш прокурорски съвет  ще изпълни функцията си на обществена, а  няма да бъде използвана като политически инструмент. "Това става и на законово ниво чрез начина, по който провеждаме процедурата, много важен е и изборът на членове - по качествен, а не по партиен признак". 

"Нашата цел не е да определяме косвено решенията на Висшия прокурорски съдет. Има и заложен механизъм в измененията, който се надявам да проработи добре при избора на главен прокурор,  че в 10-членния състав на Висшия прокурорски съвет е записано, че предложения могат да правят  трима членове на ВПС, както и министърът на правосъдието. Това означава, че може да има 4 номинации, което е гаранция за състезателно начало. 

Минчев отрече  да съществува практически риск 10 от предложените в списъка 10 лица, сред които се прави визбор за служебен премиер, да откажат. "Когато съществува възможност те да бъдат избирани за премиери, трябва да се има предвид, че това е ситуация, в която съответният човек може да се окаже и трябва да е подготвен за това. При списък от 10 лица няма реален риск това да се случи".

Минчев отхвърли тезата, че с промените в Конституцията, в съответствие с които чужди граждани могат да  стават депутати и министри, ако имат праг на уседналост, се отваря вратата за хора, които могат да попаднат под чуждо влияние. "Тази възможност за българи и с друго гражданство да заемат позицията на народен представител, се появи още през юли, но не мисля, че ако някой иска да оказва зловредно влияние върху българската държава, това ще бъде спънката пред него. Въпросът е да имаме добре работещи служби, а не да се ограничават гражданите."

Няма нищо изненадващо във факта, че президентът може да оспори  новите текстове, но подчерта, че правен вакуум може да настъпи, ако новите текстове, които влизат в сила на мястото на старите, бъдат обявени за противокунституционни, а старите не бъдат възстановени..

В частта за съдебната власт има възможност да бъде създаден правен вакуум, защото новите текстове изцяло са създадени на мястото на старите. Той обаче изрази надежда  новите текстове да издържат конституционния тест.

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13