Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ - Смолян разкри схема за източване на ДОО

Автор:

Схема за източване на Държавното обществено осигуряване (ДОО) разкриха служители на НОИ - Смолян. Предотвратените щети са за близо 12 милиона лева, съобщава БНТ.

57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева. На 40 от тях са изплатени над 250 хиляди лева. 

Доклад на Инспекцията по труда и социалната сигурност в испанската провинция Бургос обаче показал, че тези хора не са се осигурявали. Испанските власти разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на НОИ в страната, без да са плащали осигуровки. В крайна сметка 26 души не са получили обезщетения, а тези, които са взели пари неправомерно трябва да ги връщат с лихвите. 

Според анализ на НОИ, за 4 години пенсиите отпуснати при специални условия са се увеличили с 18%, за сметка на това пенсиите отпуснати по общия ред намаляват с малко над 5 на сто.

При специални условия се пенсионират категорийните работници, балерини, балетисти. Хората, които нямат необходимия стаж, също попадат в тази категория, защото възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в намален размер получават всички, които имат необходимия стаж, но са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 15:57

Слънчеви и топли Великден и Гергьовден в Пловдив

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 14:15

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11