Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтите и малките планове вадят хората от депресия

Как правилно да целеполагаме делника във високосната година, какви са правилата за успешно начало, припомняме си синтезирано какво говори науката със Стоичко Миличин, психолог.

Той подчерта, че за да не изпада в депресивни състояния човек винаги трябва да има цел, като тя не е задължително да е материална, може да бъде емоционална или здравословна. Добави още, че тези цели не трябва да се поставят на Нова година или на рожден ден и по този начин да помрачаваме празника си, а да го правим тогава, когато градим мечтите си. 

По думите му именно мечтите и малките планове като пътуване са нещата, които ни вадят от депресията. Причината е, че по този начин липсва празното съществуване, в което всеки ден прилича на предишния.

„Пътят на щастието не е само в достигането на целите, а във всяка една стъпка, която ни приближава към тях. Трябва да се наслаждаваме на пътя към постигането им.

Младите за разлика от по-улегналото поколение са се научили да живеят ден за ден, да се радват на деня. В същото време по-възрастните все още чакаме нещо по-голямо, което е голяма грешка от наша страна. Това можем да го научим от младите“, каза Миличин.

Според него когато човек обича работа си няма да усети дискомфорт при връщането в офиса след дългата почивка по празниците. Миличин е категоричен, че липсата на почивни дни през следващите три месеца ще доведе до баланс при тези, които са прекарали празниците в бездействие, което води до емоционално натоварване и създаване на проблеми. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49