Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задушаване при ареста е причината за смъртта на Павел Пенев, сочи аутопсията

Павел Пенев е починал от задушаване - това е заключението на тримата съдебни медици от Пловдив, направили аутопсията на 58-годишния мъж. Според източници на БНТ Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи. Заради случилото се двама полицейски началници в ОД на МВР - Стара Загора се разделят с постовете си.

Записите от бодикамерите на полицаите показват, че една от униформените е държала краката му, а другите четирима са се опитвали да го обездвижат, като са го притиснали силно към земята. Така белите дробове на мъжа дълго време са били силно ограничени, той се е задушил и е починал. 

Вчера двама полицейски служители бяха отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. Междувременно обаче стана ясно, че той е бил принудително настаняван в психиатрия. 

След работно съвещание днес по случая вътрешният министър Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началника на охранителна полиция.

Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата разследва катастрофата в Сопот

Районната прокуратура в Пловдив разследва случая за катастрофата с пострадалото 15-годишно момиче в Сопот. Момичето беше ударено във вторник сутринта от 18-годишна, взела книжка преди месец.  18-годишна прегази ученичка в Сопот Шофьорката не e употребила алкохол и наркотици.  Прегазеното момиче е в болница, предстоят й операции...

публикувано на 08.05.24 в 16:52

Затвориха изненадващо бул. „Хаджи Димитър” за месец

Затварянето на пловдивския булевард от днес до 8 юни се налага, за да бъде довършена така наречената шахта, която всъщност се оказа причината да не може все още да се отвори за движение подлеза „Модър-Царевец“. Затварянето на булеварда, което не бе оповестено предварително, обаче затрудни придвижването на граждани, особено с градския..

обновено на 08.05.24 в 16:06

Имунизират по желание бременните жени срещу коклюш

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш, гласи заповед на министъра на здравеопазването.  Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции, сред които и РЗИ Пловдив, да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни..

публикувано на 08.05.24 в 16:04

Съставиха 600 глоби за неправилно паркиране в Пазарджик

Близо 600 глоби за неправилно паркиране са съставени по време на съвместната акция между община Пазарджик и МВР, която се проведе през април. Това съобщи на редовната си пресконференция кметът на община Пазарджик Петър Куленски.  Той уточни, че 309 фиша са съставили общински служители и 283 фиша – полицаи, или общо 592 глоби.  Акция срещу..

публикувано на 08.05.24 в 15:45

НАП санкционира детски център в Пловдив, не издавал касови бонове

Акт за административно нарушение ще бъде съставен на Детски център в Пловдив, тъй като не издавали касови бонове при плащанията на родителите, ползващи услугата. Контролните действия на данъчните инспектори от НАП са извършени в два детски центъра – единия в Пловдив, другия в столицата, като и двата обекта са собственост на свързани фирми.  От..

публикувано на 08.05.24 в 15:38