Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залети улици и очакване за сняг завариха новата шефка на "Чистота"

От 6 часа сутринта специализирани екипи извънредно почистват дъждоприемните шахти на невралгични места в Пловдив, около детските и учебните заведения. Със съдействието на ВиК се работи и по отводняването на все още неремонтиран участък на Голямоконарско шосе, както и в част на бул. „Васил Априлов“. Това съобщи директорката на „Чистота“ инж. Десислава Георгиева.

Тя подчерта, че първото й предизвикателство ще бъде затягането на контрола - както вътрешния за качествено почистване, така и към гражданите за нерегламентирано натрупване на отпадъци извън съдовете. "Трудно е, но не е невъзможно да повишим екологичната култура на гражданите и да не изхвърлят отпадъците си там, където не трябва", добави Десислава Георгиева. 

Новият директор на "Чистота" допълни, че ще предложи решения и за нерегламентираните замърсявания в кв. "Столипиново". "Проблемът там е много сериозен и е натрупван с години. Имаме разговори с общината по темата, но засега ще се въздържа от подробности. Убедена съм, че скоро тези замърсявания няма да ги има", каза тя. 

„Непрестанно следим метеорологичната обстановка. Натрупване на снежна покривка в Пловдив не се очаква, но сме готови за всяко предизвикателство. Сто машини са в денонощна готовност при необходимост да се включат в почистването на уличната мрежа в града, така че да гарантираме нормалното придвижване на гражданите“, заяви инж. Георгиева.

Тя напомни, че в зимното дежурство са включени 28 разпръсквача на сол, 48 снегорина и 8 челни товарача. Предимно за пешеходни зони, велоалеи и тротоари ще се използват 10 мултифункционални машини, оборудвани със снегорин и разпръсквач, както и 6 роторни снегорина, осигурена е и резервна техника.

До 30 минути след подаден сигнал за влошаване на времето екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути. Приоритетно се обработват мостовете и надлезите, улиците, по които се движи градският транспорт, пространствата около детските и учебни заведения, поликлиники, болници и други общественоважни институции.

Фирмата е поръчала  и  допълнителни количества сол и калциев дихлорид. Като част от мерките за намаляване на фините прахови частици във въздуха вече 12 години Община Пловдив не използва пясък при зимното поддържане на улиците, напомни директорката на „Чистота“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът отвори за ваканцията училищните дворове в Пловдив, изненада директорите

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа, а..

обновено на 07.08.24 в 12:49

Турско семейство катастрофира на АМ "Тракия" край Пловдив

Четиричленно турско семейство, пътуващо с джип, пострада при тежка катастрофа в пловдивския участък на АМ "Тракия".   Инцидентът е станал след 10 ч. тази сутрин на 139 км. в посока София, когато джип БМВ се е блъснал в табела, непосредствено до крайпътна бензиностанция.  От силния удар и високата скорост джипът е излетял от пътя и се е преобърнал..

обновено на 07.08.24 в 12:10

Небрежност причини два пожара

Пожар, причинен от небрежност, унищожи покрив на необитаема жилищна постройка и навес със складиран дървен материал в Съединение. Пламъците са  засегнали частично и покрив на съседна двуетажна къща.  Огънят е тръгнал от съседен двор, където мъж е запалил сухи треви. Инцидентът е станал около 19 часа снощи. Часове по-рано детска игра с огън..

публикувано на 07.08.24 в 11:58

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05