Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно пътуване за учениците до 14 години в Пловдив

| обновено на 09.01.24 в 16:28

От 1 февруари всички деца до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта в пловдивския градски транспорт. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов. Това става възможно след решение на правителството, което още в края на миналата година прие промени в нормативната уредба, регламентираща субсидиите и компенсациите в обществения транспорт.

При подаване на заявление за издаването на безплатните карти е необходимо да се покажат документи за възрастта на детето, негова снимка и адресната регистрация на родителя по постоянен или настоящ адрес в Пловдив. Нови карти ще бъдат издавани също на децата между 7 и 10-годишна възраст, които и сега пътуват безплатно в градския транспорт. 

Картите ще се издават в бюро „Байкал“ и това на ул. „Отец Паисий“, но към момента този процес не е започнал. 

"Не е започнало издаването на картите, защото не са получени от печатницата в София, но е въпрос на дни. Може би към края на седмицата ще започне издаването им", това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Стоилов. 

Той е категоричен, че няма вариант, в който до 1 февруари децата да останат без безплатни карти. 

Междувременно стана ясно, че са предприети действия за подобряване на качеството на градския транспорт в Пловдив. След няколко срещи в Община Пловдив е постигнато съгласие една от линиите на "Хеброс бус" да бъде поета от друга фирма, за да може превозвачът да концентрира своята дейност по останалите, за които има ангажимент. 

"Става въпрос за линия номер 6. Очаква се от другата седмица да започне работа нов превозвач по нея. И се надяваме, че това ще се отрази на изпълнението на другите линии на "Хеброс бус". Обслужването на петте линии от "Хеброс бус" е с незадоволително изпълнение в процентно отношение. Затова използваме тази възможност по договорите - някой друг превозвач да поеме част от задачите на "Хеборс бус", а той да се стабилизира", коментира още Стоилов. 

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Георги Стоилов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23