Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за планетарните граници представят в Пловдив

| обновено на 09.01.24 в 15:34 | Интервю
Снимка: Личен архив

Фондация "ЗаЛЕСена" организира прожекции на документалния филм "Да прекрачиш границите". Лентата представя най-голямото научно откритието за нашата планета - планетарните граници. Това са деветте най-важни фактора, от които зависи животът на Земята. Дейвид Атънбъро, с помощта на екип от учени, ни запознава с тези планетарни граници. Кои от тях сме прекрачили и какво се случва, когато отидем отвъд критичния им праг?

Прожекцията на филма е днес от 18.30 часа, в читалище „Съвременник“, в ж.к."Тракия", на партера на бл.146. Преди прожекцията на филма ще бъде представен проект "ЗаЛЕСена", който има за цел създаване на биоразнообразни лечебни гори чрез японския метод Мияваки. Прожекцията е с вход свободен. 

„Повече от 10 години се занимавам с най-различни екологични проекти. Промяната, която можем да направим в живота си, за да живеем по-отговорно на Земята, преминава през три стъпки – индивидуална промяна, колективна промяна и системна промяна. Колективната промяна е звеното, което свързва индивиуалната промяна със системната промяна, защото истинска радикална промяна може да се предизвика само, ако цялата система, която сме създали се промени.Тези планетарни граници бяха определени през 2009-та година.

Във филма, те са представени накратко. Обяснено е какво се случва, ако прекрачим тези граници, като са споменати и повратните точки в климатичните промени на Земята. Как те са свързани с тези граници и какво се случва? Все неща, които са много важни според мен. В бъдеще, те би трябвало да бъдат включени в учебната програма. Това е основна информация свързана с нашата планета, която всеки един трябва да знае. Този филм, както и други, които сме превеждали и може да бъдат гледани, като филма „2040 – да живееш промяната“ са филми, които в първата си част показват проблема и каква е ситуацията, но след това дават и решение. Те завършват с надежда, че има решение и какво реално може да бъде направено. Аз обичам тези филми и съм се концентрирал върху тяхното разпространение и превеждане, защото ако само представиш на хората колко е черна ситуацията, това може да ги отчая. Ако не им дадеш някакви решения и надежда мисля, че няма смисъл да показваш реалността , казва Марин Абаджимаринов, създател на проект "ЗаЛЕСена".

Във фейсбук страницата на събитието, може да откриите линк, който ще ви препрати към трейлъра на филма. 

След Пловдив, филмът „Да прекрачиш границите“ ще бъде представен и в други градове на страната, като София, Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

Марин Абаджимаринов, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте повече, в прикачения файл.  


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Литературно четене и дискусия с чешката поетеса Силва Фишерова

Чешката поетеса, белетристка и класическа филоложка Силва Фишерова гостува на Пловдив чете 2024 със съдействието на Чешкия център и с подкрепата на Чешкия литературен център и Моравската библиотека в Бърно. Литературно четене и дискусия ще е с участието на проф. Жоржета Чолакова и преводачката Нина Тодорова. Срещата е от 18 часа в Би Боп..

публикувано на 19.06.24 в 05:47

Николай Панайотов представя изложбата "Алафранга" в Пловдив

Художникът Николай Панайотов  представя най-новата си изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.   Тя се нарича „Алафранга“ и съдържа експресивни живописни платна от последните творчески години на художника, както и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема алафранга.  Базирайки се на..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

Белгийският пианист Верстапен свири на Античния театър

Тази вечер на Античния театър ще се състои концерт на световноизвестния белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен и гости Нина Николина, Любо Киров, „Магическите гласове“, Калин Вельов – перкусии и Дамян Йорданов – кавал, народен хор при Музикалното училище „Добрин Петков“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“. Събитието..

публикувано на 18.06.24 в 06:25

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53