Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици работят за опазването на ценни стари сгради


Трима единайсетокласници от Природо-математическата гимназия в Казанлък-Кристиян Петров, Тома Тасев и Борис Илиев, решават да работят за опазване на сгради, които са културна и историческа ценност. 

За целта правят видеоклип, с който участват в конкурс на Европейската гражданска инициатива. В него участват още 287 проекта на ученици от 11 и 12 клас от страни от ЕС. 

Текстилната фабрика на братята Христо и Евлоги Георгиеви в Карлово е един от обектите във видеото.

"Това е фабриката, която е дарена на града от братята Христо и Евлоги Георгиеви с ангажимента средствата, които се съберат от дейността и, да отидат за образованието в града", припомня Кристиян Петров. Негови близки от града му разказват за сградата и за смисъла да бъде съхранена.

Другата сграда във видеото е в Казанлък-реставрирана преди няколко години, но след това отново става жертва на вандалски действия и лошо стопанисване.

"Конкретно за сградите с историческа значимост бяхме посъветвани да се занимаваме от учителя ни по физика Георги Бяндов", казва Кристиян Петров. За материалите във видеото са консултирани и от урбаниста Здравко Петров, ангажиран с полуряризирането и опазването на сградите с исорическа значимост.

Тримата ученици са наясно, че нерадостната съдба на много от тези сгради най-често е заради спорове около собствеността им.

"Макар хората, с които те са свързани, някога да са били заможни и да са оставили отпечатък в историята ни, техните наследници невинаги успяват да съхранят това, което са наследили. Затова и в кпила говорим за нуждата от едино законодателство за такива казуси. Нужни са и повече средства от една страна, но и отношение от страна на обществото за популяризиране на проблемите на тези сгради", отбелязва Кристиян Петров.

Клипът на тримата единайсетокласници разчита на подкрепа чрез гласуване за него. Това може да се направи през  платформата за гласуване: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/da-bde-ili-da-ne-bde-kultura_bg

Може да се използва и видеоклип с инструкции: https://youtu.be/FtrJ2S1T8p8?si=NeXyq6nVNiU3xuwa



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34