Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализация и нови технологии-приоритети на филиала на ТУ

Най-масовите професионални направления в българските университети са „Икономика“, „Педагогика“, „Медицина“, „Администрация и управление“, „Педагогика на обучението по ...“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Информатика и компютърни науки“ и „Право“. В тях се обучават над половината студенти в национален мащаб. Това показват данните от Националната карта на висшето образование, която беше актуализирана тази седмица от Министерския съвет.

За новостите през 2024 година в Техническия университет-София, филиал Пловдив разговаряме с директора доц. д-р Никола Шакев. Той бе избран на поста през декември и в мандатната му програма ще залегне дигитализация, както и развитие на новите специалности, сред които "интелигентни системи и изкуствен интелект". 

През новата учебна година филиалът ще приеме 370 редовно обучение, бакалаври, 100 задочно, бакалаври и 130 магистри.

Периодично обновяване на материалната база, развитие на учебните планове, включване на нови дисциплини и всички процеси по дигитализация на всяка една технология са част от приоритетите, залегнали в програмата на новия директор на ТУ - София, филиал Пловдив – доц. д-р Никола Шакев.

Университетът е институция, подготвяща квалифицирани кадри и стремяща се да бъде от полза на местната власт за развитие на региона, твърди доц. Никола Шахев.

Младите хора имат интерес към IT сектора, областта на роботиката и мехатрониката, машиностроенето, управлението на машини с ЦПУ и др. Една от причините са добрите възможности за стажове, практики и реализация на студентите, които предлагат индустриалните предприятия според доц. Шакев.

"Интелигентни системи и изкуствен интелект" (бакалавър) и "Технологично предприемачество" са новите специалности (магистър), предлагани от Техническия университет София, филиал Пловдив.

Кандидат-студентите имат няколко възможности за кандидатстване – предварителен изпит през март, редовен изпит през юни или с оценка от матурите. Ще се вземе най-добрият резултат на студентите.

Април месец, преди летните стажове, ще бъде проведена първата борса с фирмите, на която студентите ще имат възможност да се запознаят с дейността и предлаганите възможности от на над 70 фирми, сподели доц. Шакев.

Доц. Шакев ще работи с екип от трима заместник-директори: проф. Въльо Николов – заместник-директор по „Учебна дейност и академичен състав“, доц. Николай Каканаков -  по „Научна дейност и електронни ресурси“  и доц. Христиан Панайотов – по „Международна дейност и интеграция“.

Доц. д-р инж. Никола Шакев е роден през 1974 г. в гр. Пловдив. Завършил е Математическата гимназия в града, а след това Технически университет-София, филиал Пловдив. От 2006-та година е преподавател в катедра „Системи за управление“, като в последните два мандата заема и длъжността заместник-директор на филиала. Автор е на повече от 70 научни публикации, като интересите му са в областта на интелигентните системи за управление, управление на роботи и манипулатори, разработване на алгоритми за обучение на изкуствени невронни мрежи. Научени ръководител е на клуба по роботика към университета.

В мандатната си програма доц. Шакев предвижда осъвременяване на учебните планове, съобразно технологичното развитие, провеждане на научни изследвания и нови разработки, обновяване на материалната база, както за обучение, така и за изследователска дейност. Технически университет-София, филиал Пловдив да се превърне в регионален център за трансфер на технологии и компетентности и същевременно ще продължи да подготвя висококвалифицирани инженери кадри, с които да обезпечи все по-нарастващото търсене на специалисти в региона, това предвижда новоизбраният директор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12