Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно повече деца участват в Академията на г-жа Опера

Двойно повече тази година са децата в Академията на госпожа Опера. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Яница Нешева от академията за млади таланти към Държавна опера-Пловдив. Тя е създадена през 2016 година по идея на Нина Найденова, директор на кулктурната институция.

„От 2016 година ние работим за приобщаване на детската публика към оперното изкуство. Децата всяка година са все повече и повече. Ние имаме школи по актьорско майсторство, вокална група, балетна трупа и ателие по танци и творчество. Миналата година при нас имахме 80 деца, а тази година те са двойно повече – над 150“, обясни Яница Нешева.

Най-малкото дете в академията е на 4 годишна възраст, а най-голямото на 14. Те се включват в спектаклите на Държавна опера-Пловдив заедно със свездите на спектаклите.

„Това е много привлекателно и зареждащо за тях, тъй като те имат възможност директно да контактуват и общуват с артистите на операта“, обясни още Яница Нешева.

Първият за тази година спектакъл на Академията на госпожа Опера е на 13-ти януари, когато зрителите ще видят обновения мюзикъл „Снежанка и седемте джуджета“. Най-гледаният детски спектакъл на Опера Пловдив е в още по-мащабен формат с участието на 50 деца.

Специален гост е Марияна Арсенова, която ще бъде в ролята на Царицата. Режисьор е Георги Динев, диригент - Павел Ваклинов, а костюмите и сценографията са дело на Гергана Мантърлиева.

Цялото интервю с Яница Нешева можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38