Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родопа" играе благотворително трилогията "Изтървани ритми"

Фолклорният ансамбъл „Родопа“ ще представи на 30 януари трилогията „Изтървани ритми“. 

Постъпленията от спектакъла ще отидат за закупуване на нови носии за изпълнителите, каза Адриян Петров, главен художествен ръководител на „Родопа“.  

Досегашните носии и облекла на ансамбъла са над 40-годишни и са загубили блясъка си, а някои са дори неизползваеми, обясняват от ръководството на фолклорната формация. 

Трилогията се представя в общ спектакъл, след като през 2023 г. публиката видя трите части – „Изтървани ноти“, „Изтървани стъпки“ и „Изтървани песни“.  

Във фолклорния мултимедиен спектакъл с изразните средства на музикалното и танцовото изкуство се представят различни живописни картини на известни български автори.

За  трилогията ансамбъл „Родопа“ бе отличен с „Кристална лира“ през 2023 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Атанас Маринчешки събира изгреви и залези в "Сигна"

Самостоятелна изложба живопис показва художникът Атанас Маринчешки в галерия „Сигна“. Това е третата изложба в галерията на автора, който след години работа в полицейските служби, се отдава изцяло на живописта, като изгражда свой стил и почерк на изобразяване. Съдържа 17 маслени платна. Характерни за неговите картини са наличието на..

публикувано на 08.05.24 в 15:24

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04