Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доболничната помощ трябва да участва в преговорите с НЗОК

Снимка: Фейсбук


Създадоха Национално сдружение на лечебните заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ. Сдружението е регистрирано в Търговския регистър преди месец, а негов председател е д-р Катя Ганова, управител на медицинския център в Тервел. Управителния съвет е от 7 души. До момента членовете на сдружение са близо 30.

Сдружението има за цел да осигурява правилно и широко популяризирано сред обществеността разбиране за същността на специализираната извънболнична помощ; да защитава правата, професионалните, социалните и икономическите интереси на работещите в СИМП; да осъществява връзка с изпълнителната власт и други организации с цел решаване проблемите на СИМП и да осигурява своевременна информация на своите членове. Сред основните средства за постигане на целите е и участие в изготвянето на НРД, други договори, закони или наредби, касаещи работата на СИМП.

Според Яна Кашилска, управител на пловдивското ДКЦ-5, съучредител на Националното сдружение и председател на Контролната му комисия, лекарите от специализираната извънболнична помощ  имат много натрупани проблеми. 

"С това сдружение ние попълнихме последната брънка от веригата, която беше скъсана. Сега вече лекарското съсловие е обхванато от всички асоциации – лични лекари, специализирана извънболнична медицинска помощ и болнична, т.е. има представителство на всяко едно ниво", коментира тя в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив.

По думите ѝ целта е лекарите-специалисти трябва да имат представителство в преговорите със Здравната каса, защото проблемите, които са на терен, няма как да бъдат решени. 

"Финансирането в доболничната медицинска помощ е доста подценено, липсата на реално остойностяване на дейностите води до обезценка на труда на специалистите, които извършват тези високоспециализирани дейности като ехокардиография, като ЕМД (електро-механична дисоциация), ЕКГ (електрокардиограма), холтерите... Цените на тези медицински услуги варират между 22 лв. и 16.50 лв., което трябва да бъде актуализирано, защото лекарите отказват да ги извършват на тези стойности, ако се заплащат от касата, а в частна структура може да получат много по-актуално възнаграждение за тези дейности, които отнемат много време - някои от тях отнемат почти от час", обясни Яна Кашилска.

Тя посочи, че на срещата на новото сдружение миналата седмица е станало ясно, че има работна група в Българския лекарски съюз (БЛС), която подготвя актуализация на цените в доболничната медицинска помощ и те предлагат увеличения, които ще подобрят значително финансовият ресурс към специалистите. От страна на здравното министерство също е получено финансиране под формата на медицинска апаратура в края на декември, което е прецедент и се случва за първи път, каза още управителят на ДКЦ 5. 

"Може би ковид кризата и общинските лечебни заведения, които понесоха удара от нея, заради наличието в тях на ковид зони, имунизационни кабинети, привлече погледа на управляващите и те разбраха колко важна част от здравната система са тези лечебни заведения", смята Кашилска.

Според нея голяма част от мероприятията, които се извършват в болницата, биха могли да се извършват и в извънболничната помощ, но затова тези лечебни заведения трябва да бъдат предварително подгответни, т.е. трябва да бъдат обезпечени кадрово и откъм апаратура. По този начин ще бъдем изключително полезни, защото ще се редуцират голяма част от хоспитализациите, а и ще се намали отсъствието от работа на тези хора, които пролежават в болниците.

Управителят на ДКЦ 5 е на мнение, че трябва да се даде възможност в доболничната помощ да работят и специализанти. Сега това е възможно само в болниците и при общопрактикуващите лекари (ОПЛ). За диспансеризациите също трябва да се даде възможност за избор на пациентите дали да бъдат диспансеризирани при ОПЛ или при специалист, допълни Яна Кашилска.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18