Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филма „Солени хора“ този четвъртък

| обновено на 15.01.24 в 16:49 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Филмът посветен на Атанасовско езеро, може да видите на имения ден на езерото – Атанасовден, на 18 януари от 19.00 часа, в Lucky Дом на киното.

През кратките истории на четирима природозащитници, свързали живота си с езерото, се разказва неговата 100 годишна история, в която има само сол, птици и хора. Филмът е реализиран от българска фондация „Биоразнообразие“, като част от проекта им за опазване и защита на Атанасовско езеро.  

„За нас, като природозащитна организация, която от много години работи за опазването, популяризирането, възстановяването на Атанасовско езеро е много важно да намерим различни начини да стигнем до хората. През годините сме правили много разнообразни неща, като започнем от една интерактивна пътуваща изложба и минем през арт пленери, други изложби, издадени са книги. Дори имахме специален раздел „Вдъхновени от езерето“, в нашия уебсайт, защото Атанасовско езеро наистина е вдъхновение. Така съвсем логично стигнахме до идеята, че ни е необходим филм за езерото, защото въпреки всичките му титли и специално място, което има в природозащитата в България, все още няма достатъчно добър филм за него. Не искахме да е типичият природозащитен филм, в който еколозите да обясняват колко е важна тази територия за птиците, колко е важна за солодобива и т.н. Искахме филмът да бъде по-различен и да стигне, наистина, до по-широка публика. Всеки, който го види да разбере основното ни послание. Да разбере защо е толкова важно това езеро и защо трябва да се снима филм за него?“, разказва Радостина Ценова, част от екипа на българска фондация „Биоразнообразие“.

„Атанасовско езеро е една много интересна територия. То се намира в рамките на Бургас, южната му част от едната страна е заобиколена от кварталите „Изгрев“ и „Зорница“. Цялото езеро се разделя от много натоварен път, това е пътят между Бургас и Варна. В същото време, това е най-богатото на птици място в България, освен това е и място, в което може да се прави бизнес и да се извършва производствена дейност, каквато е солодобива. Затова нашето основно послание е, че тази симбиоза между човека и природата, между бизнеса и опазването на природата е възможна. От една страна, трябва да се даде шанс на такива места, на такив тип бизнес. От друга страна да се даде гласност, за да могат да се намерят и други такива примери в България“, продължава разказа си Радостина Ценова.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, оператор е Георги Челебиев, дрон оператор Живко Тодинов. Специално за филма е създадена и песента „ Ние сме солени същества“. Музика и вокали Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текстът на песента е на Мариана Сърбова.

След прожекцията е срещата с екипа на филма, а във фоайето всеки посетител ще има възможност да се запознае с продуктите с кауза от езерото. Входът е с билет – кауза, в подкрепа на Атанасовско езеро.

Радостина Ценова, от българска фондация „Биоразнообразие“, е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31