Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен съвет ще има последната дума за Инсталацията за гуми

В Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив все още не завършиля процедурата по оценката на въздействие на проекта за изграждане на Инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми,  за което и заявено инестиционно намерение. Това става ясно от писмен отговор на запитване, изпратено от Радио Пловдив.

В него се казва, че процедурата е започнала през декември 2021 година.

„Отчитайки характера на инвестиционното намерение и местоположението на обекта директорът на РИОСВ – Пловдив е определил, че е необходимо да бъде проведена най-продължителната и подробна от административна гледна точка процедура, а именно -  да се изготви Доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/, който да бъде подложен на обществено обсъждане“.

Веднъж такъв е бил изготвян, но е оценен отрицателно от екинспекцията и е върнат за преработка. Пеработеният вариант е внесен през м. септември 2023 година и предстои общественото му обсъждане. 

Напрежението около инсталацията за преработка на гуми расте

Едва след него и след като се вземат предвид стdновищата гражданите,  Община Пловдив, район Южен и Регионалната здравна инспекция ще се проведе Експертен екологичен съвет, на който докладът да бъде одобрен или отхвърлен.

РИОСВ – Пловдив е изпратила запитване до Община Пловдив и РЗИ – Пловдив за уточняване отстоянието на площадката на инвестиционното предложение до обекти, подлежащи на здравна защита. След получаване на отговор от тях, РИОСВ – Пловдив ще предприеме съответните законови действия. 

От РЗИ обясниха, че са в комуникация с фирмата - инвеститор от май 2022-ра година, като издадените становища са базирани изцяло на подадената от фирмата технологична информация. Здравната инспекция е дала положително мнение за представеното инвестиционно намерение, но с предупреждението, че ако има промяна в обстоятелствата инсталацията би представлявала риск за здравето на хората. 

Оттам уточниха, че от юни 2023-та година е в сила нова наредба на МОСВ, която изисква площадката на подобни инсталации да е на поне 500 метра от обекти, които подлежат на здравна защита. Поискано от районната администрация „Южен“ информация за разположените в този диаметър обекти на „Кукленско шосе“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29