Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малтретираното дете е добре, настаняват го в Център от семеен тип


Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева съобщи пред Радио Пловдив, че малтретираното  5- годишно дете  е в много добро здравословно състояние и се възстановява бързо от операцията, която му бе направена вчера.  Според наблюдаващите го социални работници емоционалното му състояние също е спокойно. 

В момента момченцето е настанено в Център за настаняване от семеен тип и след изписването му то ще се върне там. Там то ще бъде насочено към специалисти и лекар-психиатър, който да го прегледа, за да уточни диагнозата му. Тогава ще се начертае план за неговата подкрепа от психолог и ресурсен учител.

Още през март миналата година, когато родителите вече са били в процес на развод, социални работници са се срещнали с майката, но към този момент тя и детето са живели при бабата на детето по майчина линия. Социалните работници още тогава, по тяхна препоръка, майката е подала заявление за логопед, психолог и ресурсен учител в общностния център в Пловдив за момченцето, тъй като то не е говорело. 

Тогава детето е било прегледано при лекар, който е дал заключение, че то е с аутизъм, но няма експертно заключение и то не е прегледано от лекарска комисия. Това предстои да се случи, допълни Танева и посочи, че момченцето ще продължи да посещава и детска градина. 

Според Танева няколко месеца ще продължи процедурата по връщане в семейна среда на малтретираното от пастрока си 5-годишно дете от Пловдив, ако бащата поиска да се грижи за него. Ако таткото заяви, че ще отглежда сина си в Германия, чрез Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), със съдействието на Министерство на правосъдието ще се изиска информация от социалните служби в Германия на какъв адрес живее там, какво работи и какви компетенции притежава, за отглеждането на детето там. 

Ако бащата реши да се установи в Пловдив или на територията на страната, тук ще бъде направено същото обследване и ще бъде изготвен доклад. По думите на Танева за подобни обследвания има регламентирани срокове, но и те не бива да бъдат извършвани под натиск, за да се вземе най-правилното решение оттук нататък.

По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58