Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС е против изграждане на инсталация за рециклиране на гуми в "Южен"

Без дебат с 48 гласа "за" и 1 "въздържал се" общинските съветници на Пловдив приеха Декларацията против изграждането на инсталация за рециклиране на автомобилни гуми в Южната промишена зона на града, предложена от ГЕРБ. 

С декларацията се дава категорично възражение инсталацията да бъде изградена на територията на Пловдив и се иска тя да бъде изнесена на друго място.

В нея се посочва, че съоръжението би застрашило здравето на хората и на околната среда в района и крие екологичен риск за града. Съветниците от ГЕРБ посочват още, че реализирането на тази инвестиция е в разрез и с целите и политиките на местното управление по отношение опазването на околната среда и здравето на пловдивчани.  Според тях в доклада по ОВОС на инвестиционното предложение не е извършен задълбочен анализ относно здравния статус на живеещите в района.

Срещу изграждането на съоръжението преди сесията се обявиха от ДБ, а на самото заседание декларацията бе подкрепена от всички групи в Общиниския съвет. 

Георги Рогачев от групата на ПП - ДБ коментира, че няма яснота  как ще се обезврежда отпадъкът от преработените гуми, а колежката му  д-р Веселка Христамян  напомни, че от 2025 г. влизат новите  нормативи за опазване на въздуха, сред които е и флоран, който ще се отделя при горене на гумите.

От групата на „Браво, Пловдив“  заявиха, че подкрепят декларацията, защото трябва да се знае дали технологията ще е бозопасна.  Борислав Инчев коментира, че  в момента няма как да са сигурни, че вдействителност това инвестиционно намерение ще реши проблема с излязлите от употреба гуми," още повече дали е безопасно".

Само бившият кмет Славчо Атанасов от “Съединени за Пловдив” се въздържа като заяви :“С мръсната вода да не изхвърлим и бебето, затова считам, че трябва да се проведат срещи с експерти и да сме убедени, че не замърсява въздуха”.

Пред съветниците се изказа инвеститорът Стефан Терзиев, който защити намерението си като се позова предложената от него екологична технология от висок клас. Той призова общинските съветници първо да чуят мнението на експертите и да се произнесат след като мине общественото обсъждане по темата. Терзиев изрази опасения, че позицията на ОбС ще повлияе на решението на Екоинспекцията.

 След приемането на декларацията той коментира, че решението е противозаконно, защото само РИОСВ и здравните институции могат да се произнесат и попита как предишната местна власт е дала съгласие за изграждане на завода, а новата е против.

Припомняме, че в РИОСВ тече процедурата по ОВОС, която трябва да приключи с гласуване в Еспертен екологичен съвет, който ще вземе становищата на гражданите, местната власт и РЗИ.

Преди неговото провеждане за 23 февруари е насрочено и обществено обсъждане на инвестиционното намерение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48