Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 25 хиляди са дарили кръв в Пловдив през миналата година

"Цифрите показват, че ние имаме стабилна тенденция и сме запазили нивото на кръводарители спрямо миналата година", каза в интервю за програма "Точно днес" директорът на Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив д-р Янко Янков. 

Той уточни, че през 2023 година кръв са дарили  24 530 души, а обработената кръв за целия обхват на центъра - областите Хасково,Кърджали Смолян и Пазарджик е над 39 хиляди единици.  Д-р Янков припомни, че Пловдив е втори по големина център в страната.

По повод  призива на най-голямата болница у нас УМБАЛ "Свети Георги", да се дари кръв и националната акция на Българския червен кръст и на Националния център по трансфузионна хематология „Дарете кръв, за да бъдем заедно!" -  той коментира, че  в началото на годината  и след продължителните Коледни и Новогодишни празници обичайно има нужда от повече кръв, защото  запасите са поизчерпани и има недостиг в болниците. 

"Стараем се всъщност всекидневно да имаме по една – две акции за кръводаряване в района", каза още д-р Янков.

 Той допълни, че добрата новина е, че идват и кръводарители за първи път.

"Това е хубава тенденция. Имаме повишение в броя им. Има хора, които дават за първи път кръв за своите близки, но има и хора, които дават за каузата- безвъзмездно, просто за да помогнат", уточни директорът на Кръвния център.

Според него проблемът с черния пазар на кръв съществува и  единственият начин да се реши е безвъзмездното кръводаряване.

"Има ли кръв от дарители, които не дават само за роднините си, този пазар сам ще изчезне, защото ако има наличие на кръв за всички пациенти този проблем няма да го има. Той си върви ръка за ръка с роднинското кръводаряване. Това е общ проблем за страната, но ние се стараем ежедневно да изизаме при хората, за да може всеки да дари кръв без да чака негов роднина да се разболее и да има нужда", посочи д-р Янков

Лекарят припомни, че да дари кръв човек  на първо място трябва да се чувства здрав. Кръводарителите трябва  да са между 18 и 65 годишна възраст като по преценка на лекар може да се удължи този срок. 

"Всеки трябва да премине през предварителен преглед и изследвания, за да види дали е годен за кръводаряване. Кръводаряването е полезно. Това е един вид обновяване на кръвта, защото костния мозък по този начин обновява клетките си и  имаме регенерация и подновяване на клетките в кръвта. След кръводаряване човек се чувства по-добре", обясни д-р Янков.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: стажант-репортер Румена Джабалиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05