Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на чуждите инвестиции в област Пловдив отчете ТСБ-Юг

С близо 15 % са се увеличили преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор в Пловдивска област. Към 31.12.2022 г. те са били 2 милиарда 460 милиона евро, което е с 14.6 % повече от 2021 г., съобщават от Териториалното статистическо бюро – Юг.

Най-голяма е стойността на направените чуждестранни инвестиции в индустрията, с изключение на строителството - 1 784 млн. евро, и в сектор “Операции с недвижими имоти” - 321 млн. евро. През 2022 г. тези дейности заедно формират 85.6% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял общо се увеличава с 2.4 пунктa спрямо предходната година.

В сектор „Строителство” преките чуждестранни инвестиции нарастват с 27.7% в сравнение с 2021 г. и са в размер на 3.9 млн. евро. С най-голям размер на ПЧИ е община Пловдив - 58.0% от общия обем, следвана от Марица и Раковски - съответно 14.4% и 7.1%.

Според статистическите данни най-голям дял има секторът „Добивна, преработваща и друга промишленост; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване; строителство“, следвани от строителството. С най-малък дял е секторът „Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална дейност“.

През 2022 г. извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на областната икономиката са почти 3 милиарда лева (2 925 млн. лв.), като увеличението е с 30.3% в сравнение с предходната година. Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор (1 128 млн. лв.), и в сектора на услугите (594 млн. Лева). През 2022 г. тези сектори заедно формират 58.8% от общия обем разходи за ДМА, а относителният им дял общо намалява с 1.1 пункта спрямо предходната година.

В сектор „Операции с недвижими имоти” инвестициите в ДМА достигат 367 млн. лева, или с 38.0% повече в сравнение с 2021 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

обновено на 27.04.24 в 16:15

ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. За пример даде смяната на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 16:15

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив, Кръстьо Врачев в областта

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град . Водач на листата е Ангел Георгиев , който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

обновено на 27.04.24 в 15:01

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Росен Костурков се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира на предстоящите избори, съобщи той във "Фейсбук". "За да си ефективен в политическите среди трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да..

публикувано на 27.04.24 в 15:00