Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Plovdiv Game Jam 2024 стартира този петък

| обновено на 22.01.24 в 16:19 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Това е най-голямото, отворено, гейминг събитие в България, което за 11-та поредна година ще обедини ентусиасти, професионалисти и студиа от сферата на компютърните игри. Събитието е част от Global Game Jam - световноизвестна инициатива, с над 800 локации по целия свят.

В рамките на един уикенд, от 26-ти до 28-ми януари, геймъри с общи интереси се събират, за да създават свои собствени дигитални или бордови игри. Петък е ден за лекции, които започват в 15.30 часа. Вечерта, около 18.30 часа, ще бъде обявена глобалната тема, по която трябва да бъдат създавани игрите. Лекциите са на теми свързани с програмиране, рисуване, гейм разработка и други. Следва 48 часов маратон на изработка на самите отборни проекти, били те дигитални или физически (бордови) игри. В последния ден на събитието, неделя, всеки екип ще представи своята завършена игра пред публика.

„В петък се задава темата. В събота и неделя екипите, които са се сформирали трябва да измислят и да направят игра, което си е доста предизвикателно, защото за три дни трябва да направиш продукт. Ясно е, че няма да е финален продукт, но всъщност ти се събираш с хора, които не познаваш и работиш върху тема, която научаваш на място. Има го и момента с презентацията пред публика особено, ако до момента не си го правил. Това е част от нещата, да помислиш как по най-добрия начин да презентираш твоя проект, в рамките на 5 минути, защото все пак има доста проекти. Презентациите започват в 16.00 часа, в неделя.

Имали сме участници на 11-12 години и такива над 40 години. Нямаме възрастови ограничения. Всеки, който има желания и някакви умения, с които да допринесе за работата в екипа, е добре дошъл. По принцип темите, които се задават са доста абстрактни и могат да бъдат прочетени по много различни начини. Теми на предишни издания са били – вълни или трансмишън, като трансмисия. Но, това може да бъде погледнато и като зъбни колела, като предаване на някакъв сигнал. Имали сме и тема - ритуал. Така, че човек може да погледне нещата през всякаква призма и реално не си задължен да правиш някаква точна игра. Темата е достатъчно обширна така, че да можеш да направиш каквото поискаш и в същото време да го вкараш в така зададената тема на играта“, разказва Ясен Багалев, част от екипа на организаторите.

Plovdiv Game Jam е идеална възможност за хора от всякакви индустрии да бъдат част от любимата си гейминг сфера. Събитието е насочено към гейминг общността и фокусирано върху сътрудничеството между всякакви специалисти, от художници, през програмисти и музиканти, до гейм дизайнери. В 11-тото поредно издание на Plovdiv Game Jam, отново, ще присъстват ментори и лектори от големи български гейм компании. 

Събитието е безплатно и отворено за всеки, който се интересува. Може да се запишете предварително, онлайн във всички мрежи или на сайта на Plovdiv Game Jam, както и на място, в деня на старта на събитието. 

Домакин е Технически университет София – филиал Пловдив. Събитието ще се предава наживо в световен мащаб, заедно с останалите международни локации от Global Game Jam. Официални платформи за излъчване са Twitch, YouTube и Facebook.

Ясен Багалев е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте повече, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Слушайте плейофа "Черно море" - Локо пряко по Радио Пловдив

Представителният отбор на Локомотив (Пловдив) е гост на Черно море (Варна) в първи мач от плейофите в първата шестица. Двубоят е от 20:15 часа тази вечер на стадион “Тича”. „Черно-белите“ проведоха последното си занимание на централния терен. Наказан за срещата е единствено Хорхе Сегура. Йоан Баи и Калоян Костов пропускат мача заради контузии. Евандро..

публикувано на 28.04.24 в 14:51

"Славия" победи с 1:0 "Ботев" на старта на плейофите

"Славия" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 като гост в мач от първия плейофен кръг на Първа лига за разпределение на местата от 7-мо до 10-о.  На "Колежа" единствения гол в двубоя отбеляза капитанът на "белите" Галин Иванов в 33-та минута. "Канарчетата" владееха топката в голяма част от двубоя, но така и не успяха да пробият отбраната на съперника. По..

публикувано на 27.04.24 в 21:28
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36